Otthon

Egy orvos elárulta, hogy reggel vagy este érdemes inkább zuhanyozni

Getty Images
Getty Images

Évek, ha nem évtizedek óta vita tárgyát képezi, hogy reggel vagy este érdemesebb inkább zuhanyozni. A kérdésre ezúttal egy szakorvos adott választ, írja a Mirror.

A cikk szerint az első és legfontosabb, amit le kell szögezni a témával kapcsolatban, az az, hogy 10 percnél tovább nem ajánlott zuhanyozni, és langyos vizet érdemes használni annak érdekében, hogy elkerüljük a bőrirritációt.

Ami pedig a konkrét kérdést illeti: vannak érvek és ellenérvek a reggeli és az esti zuhany mellett és azzal szemben is, de az általános konszenzus az, hogy inkább a nap végén mosakodjunk.

Aragona Giuseppe szakorvos a Glamour című lapnak azt mondta, a tisztaság és a jó alvás érdekében egyértelműen az esti fürdőzés a jobb választás. Ezzel ugyanis relaxációs hatást érhetünk el, levezethetjük a munkában és a sportolás közben keletkezett feszültséget, amivel hozzájárulunk egy nyugodtabb éjszakához.

A bőrön és a hajon összegyűlhetnek a levegőben szálló allergének és más irritáló anyagok, szennyeződések, tehát ha zuhanyzás nélkül fekszünk le, ezek könnyen átkerülhetnek az ágyra és a lepedőre, ami hosszútávon akár allergiás tüneteket is okozhat

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ha este nem fürdünk, azzal növeljük a pattanások kialakulásának a veszélyét, és a bőrünk akár kórosan is kiszáradhat.

A cikk szerint a másik oldalon a reggeli zuhanyzás revitalizálhatja a bőrt, de ehhez akár elég lehet egy könnyed arcmosás is.

Persze kiemelik, hogy semmi bajunk nem lesz attól, ha csak reggelente zuhanyzunk, de higiéniailag az este összességében jobb választás.

Kapcsolódó
Így tűnnek el a zoknik a mosógépből
Alighanem megoldódott a milliókat foglalkoztató rejtély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik