Otthon

Tamási gyöngyszeme a présházból lett nyaraló

Tamási központjától kicsit távolabb, a Tuskós nevű területen már nem utcák és lakóházak, hanem szőlős- és gyümölcsöskertek jellemzik a tájat. Számos borospince és présház található itt. Egy ilyen, gyümölcsfákkal és szőlővel borított telken található az 1940-es évek elején épült kis alapterületű, pincés házikó, melyet nemrégiben felújítottak tulajdonosai, írja a Lakáskultúra.

A lap riportja szerint a felújítás fő szempontja egy minden igényt kiszolgáló, pihenésre alkalmas nyaraló kialakítása volt. A tetőcserének indult ráncfelvarrás végül teljes felújítássá alakult át.

A tetőszerkezet felújítása kapcsán természetesnek érezték, hogy beépítsék az alatta húzódó padlásteret. Ekkora viszont az is eldőlt, hogy a feladat túl nagy, így lakberendező segítségét kérték.

Az így létrejött emeleti szinten két hálószobát és hozzájuk kapcsolódó fürdőket alakítottak ki. A ferde tetőtéri falakat fa, a padlót fehérített-olajjal kezelt fenyő hajópadló borítja. A hálóban természetes színek és anyagok dominálnak, itt minden az elcsendesedésről, harmóniáról szól. A földszinten a nappali, az étkezős konyha és egy lenti fürdő kapott helyet, olvasható a cikkben.

Fontos szempont és kérdés volt az emeleti helyiségek kialakítása, összekapcsolása a földszintiekkel. Ezt az adottságoknak-méreteknek megfelelően egy lépcsőház hozzáépítésével lehetett megoldani. Szerették volna, ha a régi és az új szerkezetek jól elkülönülnének egymástól, ezért a meglévő részeket megtartották-felújították, a modern lépcsőház viszont kívülről antracit színt kapott, írják.

A belső tereket egységesítették, a falakat fehérre festették, mintás cementlapot használtak az előtérben, a konyhában és a fürdőkben, a szobákba pedig hajópadlót tettek. Visszaállították a parasztfödémet is a földszinten, az emeleten továbbvitték a faburkolatokat a padlón, ferde tetősíkon és a plafonon is. A cikk szerint a berendezés jelentős részben megújult, ugyanakkor fontos szempont volt, hogy ami csak lehet, megmaradjon a Tamási présház régi bútoraiból, patinás részleteiből. Az épülethez közvetlenül kapcsolódik egy fedett terasz is, ahol meg lehet pihenni.

Összességében a vidéki présházból amolyan béke szigete lett, ahol az ember feltöltődhet, zárja riportját a Lakáskultúra.

A nyaralóról itt találsz még több fotót.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik