Otthon

Újabb kerületben lépte át az egymillió forintot az újépítésűek négyzetméterára

Getty Images
Getty Images

2023 második negyedévben a XVIII. kerület is csatlakozott azon fővárosi kerületek közé, ahol az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1 millió forintot. Így már 16 budapesti kerületben kértek 1 millió forint feletti négyzetméterárat az újépítésű projektek lakásaiért. A második negyedévben a budai II. kerület 2,5 millió forintot meghaladó új lakásokra vonatkozó négyzetméterárral átvette a legdrágább fővárosi kerület címet az I. kerülettől – közölte a Duna House.

2023 második negyedévében Budapesten az előző negyedévhez hasonlóan a XIII. kerület mellett a XI. és a IX. kerületben volt a legmagasabb az újépítésű projektek aránya. Budafokon található a legkevesebb újépítésű ingatlan, és ugyancsak 100 elérhető ingatlan alatti palettáról választatnak azok, akik a budai II. kerületet vagy a külvárosi területeket preferálják.

A borsos árú és alacsony számú újlakás-kínálat ellenére átvette a vezető szerepet a fővárosi kerületek közötti népszerűségi versenyben a budai oldal. A legkeresettebb kerület a II. kerület volt, Újbuda állt a második helyen, a sorban pedig Terézváros következett, leszorítva a dobogóról a korábban megingathatatlan és újépítésben verhetetlen XIII. kerületet.

2023 júniusában a legfőbb vevői motiváció az ingatlanbefektetés volt a fővárosban, míg a vidéki területeken a nagyobb ingatlanba költözés dominált. Az ország teljes területén az első lakásukat vásárlók álltak a második helyen, akik a fővárosban átlagosan 42,2 millió forintot, míg vidéken 25,1 millió forintot költöttek.

Gyenge bizonyítvánnyal, összesen 43 987 adásvétellel zárta az első félévet a hazai ingatlanpiac a Duna House becslése szerint. A második negyedéves országos árindex három negyedév után újra emelkedést mutat, a keresletindex pedig júniusban már elérte a tavalyi szintet.

Az elemzők szerint erősen befolyásolhatja a lakástámogatási rendszer változása a második félévet, hiszen egyes vevői szegmensek akár több 10 millió forint támogatástól is eleshetnek a bizonytalan jövő évi támogatási rendszer változása miatt. A városi CSOK-os vásárlók előrehozott kereslete és vásárlásai javíthatnak az idei második féléves számokon a Duna House szerint, a vevőknek érdemes időben elindítani a folyamatokat.

Kapcsolódó
Itt a legolcsóbbak a nyaralók a Balaton partján
A legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagár 230 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik