Otthon

Van olyan falu, ahol könyörögni kell az ingatlanbefektetőnek a kaszálásért

Szúnyognevelde, patkánytanya, de egyszerűen esztétikai bosszúság lehet a szomszédságnak egy-egy elhanyagolt vagy magára hagyott porta, amely akár csökkentheti a környező ingatlanok értékét is, írja a Kisalföld.

A lap megkeresésére a katasztrófavédelem közölte, nem csak esztétikai deficit az ilyen telek. Tűzvédelmi szempontból sem elhanyagolható mértékű kockázatot vállalnak azok az ingatlantulajdonosok, akik különböző növényi és egyéb éghető hulladékot halmoznak fel.

Horváth Gyula győrszemerei polgármester elmondta: ugyan előbb csak kérnek és figyelmeztetnek, de történt olyan, hogy kétszázezer forintig is felszökött a bírság. Ha kapnak egy jelzést vagy tudnak ilyen ingatlanról, a jegyző kimegy, lefotózza és küld egy figyelmeztetést a tulajnak, hogy a terület nem felel meg a település ezt szabályozó rendeletének.

Adunk időt, de ha nem cselekszik az illető, érkezik egy kisebb bírság. Egyeztetünk, felszólítjuk többször is, de ha semmi hatása, akkor a bírság szorzókkal növekszik. Van olyan, aki megvásárolt egy területet fillérekért és vár, hogy majd aranyáron eladja. Befektetés neki, mégis évről évre könyörögni kell a kaszálásért. Legrosszabb esetben kényszervágást rendelünk el és kiszámlázzuk neki

– közölte.

A Település Arculati Kézikönyv és a helyi rendeletek minden önkormányzat honlapján elérhetőek és lehet belőlük tájékozódni a helyi szabályokról, de nem mindenütt térnek ki a gazosodás mértékére.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere elmondta, a dokumentumaik a köztisztaságról rendelkeznek, illetve arról hogy az ingatlan ötméteres körzetében az ingatlantulajdonos köteles rendben tartani a területet. De hogy a saját portáján ki mit csinál, ahhoz sok közük nincs. A településvezető elmondta, náluk is van a főutcán romos épület, de mivel nem fenyeget az összedőlés veszélye, az építési hatóság nem tud eljárni, az önkormányzatnak pedig nincs jogköre.

Kifogásolhatjuk településképi szempontból, de valljuk be, hogy több tízmillió forintért elbontatásra kötelezni egy családot abszurdum. Rengeteg idős ember él a falvakban, sok esetben egyedülálló asszonyok, 30–40 ezer forintos havi juttatással. Nem lehet elvárni mindenkitől, hogy focipálya minőségű gyepe legyen, mert se anyagilag, se fizikálisan nem képes rá, és ezért méltánytalan büntetni, azt gondolom

– mondta.

Kapcsolódó
20 év után nyitották ki a dédnagymama rejtett szobáját, ez fogadta a családot
A TikTokon eddig több mint 50 millióan látták, ahogy a hozzátartozók felfedezik a terepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik