Otthon

Potom pénzért árulják házak millióit Japánban

Getty Images
Getty Images

Mondhatni megrohamozták Japán vidéki területeit az amerikaiak, ahol az üresen álló házakat sokkolóan olcsón kínálják a helyiek, írja riportjában a New York Times.

A cikk szerint az elnéptelenedő településeken a lakatlan házakat egy kampány keretein belül vidékfejlesztés címszó alatt elárverezik vagy nagyon alacsony áron adják el.

A japánok ugyanakkor nem igazán szeretnek használt ingatlanba költözni, a külföldiek közül viszont sokan jó lehetőségeket látnak ezekben a házakban, és saját ízlésük szerint felújítják azokat.

A házak különböző okok miatt váltak teljesen üressé. A katalizátor sokszor az, hogy a tulajdonos meghalt, a családtagok pedig lemondanak az ingatlanörökségről. Sok esetben az elhunytak nem is neveznek meg örököst, vagy a hozzátartozók tiszteletből nem akarják értékesíteni a házat. Az eredmény minden esetben ugyanaz: egy megüresedett ingatlan.

Számos háznál fennáll már az összeomlás veszélye is. Ilyenkor kötelezik a tulajdonosokat, hogy vagy tartsák karban azt, vagy rombolják le. Ha egyik sem történik meg, akkor az állam árulni kezdi azt potom összegekért, átszámítva alig néhány millió forintért.

Ezeket az ingatlanokat már külön weblapon is gyűjtik, ahol licitálni lehet rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik