Otthon

Ennyit tudnak alkudni a vevők az ingatlanárakból

Getty Images
Getty Images
Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8% körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3%-a, ennél is magasabb, 10% feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut a Duna House adatai alapján.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményeinek következtében átalakult ingatlanpiac túljutott az év végi mélyponton, az idei első negyedévben pedig új lendülettel, hónapról hónapra emelkedő tranzakciószámmal teljesített.

Bár a 2023-as eddigi eladásszám még mindig az elmúlt 10 év leggyengébb eredményét jelenti a szegmensben, a szakértők fokozatos fellendülést és emelkedő keresletet prognosztizálnak az év további részében, köszönhetően az eladók árcsökkentési hajlandóságának és az egyre bátrabb vevői alkunak

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A jelenlegi kínálati piacon a vevők kezében van az irányítás. A Duna House közreműködésével zárult tranzakciók adatai alapján az összes értékesített ingatlan 84,1%-a vevői alkuval zárult, míg irányáron az otthonok 13,7%-a, licittel pedig minimális, mindössze 2,2% kelt el. Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8% körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3%-a, ennél is magasabb, 10% feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut.

A vevői motivációt tekintve a legnagyobb alkukedvvel (27%) a befektetői céllal ingatlant vásárlók rendelkeztek az idei első negyedévben, de számottevő arányban 17-17%-ban alkudtak a nagyobb ingatlanba költözők és az első lakásukat vásárlók is.

A használt ingatlanok terén számottevő a vevők mozgástere, az alkunak engedő tulajdonosok között kiemelkedő, 37%-os arányban voltak azok, akik jó állapotú otthonuk értékesítése miatt egyeztek bele az irányár alatti árba, 25%-ban lakható, 24%-ban nagyon jó és mindössze 10%-ban felújítandó ingatlan vásárlása során alkudhattak a vevők.

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat 2023 első negyedéves adatai szerint az irányárhoz képest legjelentősebb, 61%-os mértékű engedményt egy Komárom-Esztergom vármegye keleti határán található településen hirdetett, jó állapotú, 55 m2-es, vegyes falazatú parasztház eladása során adta a tulajdonos, aki a sikeres tranzakció érdekében, kompromisszumként 23 millió forintot is hajlandó volt engedni a vételárból. Egy újszerű, XIII. kerületi, 85 m2-es lakás új tulajdonosa pedig az alkunak köszönhetően 34,9 millió forinttal kedvezőbb áron vásárolhatta meg a kiszemelt ingatlant.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik