Otthon

Van olyan település, ahol senki nem kérte a fúrt kút engedélyeztetését

Getty Images
Getty Images

Több százezer kúttulajdonost is érinthet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a vízjogi engedélyek kiváltása, de Cibakházán például még egyetlen kérelem sem érkezett a kutak ügyében, írja a szoljon.hu.

Török István, a tiszazugi település jegyzője a lap megkeresésére arról beszélt, foglalkoznak a kérdéssel, hiszen csak ezen a településen több száz tulajdonost érint az engedélyeztetési kérelem benyújtása, melyre jelen jogszabályok szerint december 31-ig van lehetőség.

Három esetet említett: ha valaki kutat akar ásni vagy fúrni, meg kell felelni az előírásoknak, ekkor adhat ki vízjogi engedélyt a jegyző.

A szakértői vélemény a tulajdonosoknak akár több tízezer forintjába is kerülhet. A személyi adatokon kívül rögzíteni kell a kút elhelyezkedésével, kialakításával kapcsolatos adatokat. Abban az esetben is, ha a portáján már működött a kút, amikor megvásárolták az ingatlant.

Nagy István agrárminiszter korábban úgy fogalmazott, továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat. Egyben kiemelte, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözés kiszélesítése mellett, ezért módosították a vízgazdálkodási törvényt is.

A legfrissebb bejelentések a további újításokról és a kezdeményezett könnyítésekről szól, kiemelték a vízmérővel való felszerelési kötelezettség eltörlését. A tervek szerint az ötven méternél nem mélyebb kutak vonatkozásában minden költség nélkül és egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a vízvételi helyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik