Gazdaság

Kutak engedélyezése: sokaknak mégis fizetniük kell

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szaktárca szerint ingyenes az eddig nem regisztrált fúrt és ásott kutak bejelentése. Árnyalja a képet, hogy számos kivétel van, és az ezzel foglalkozó szakemberek szerint is lehetnek költségek egy ilyen eljáráskor – figyelmeztet az Infostart.hu.

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat – közölte március végén Nagy István. Az agrárminiszter szavai látszólag nyugtatók, hiszen tízezrek telkén, tulajdonán lehetnek olyan fúrt és ásott kutak, amelyekről a hivatalok jelenleg nem tudnak. Sőt, eddig nem is kellett tudjanak, csakhogy lejár az a moratórium, amely után egy magánember akár 300 ezer forintos bírságot is kaphat.

“A bejelentési kötelezettséget szankciómentesen december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál. A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz, továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját.” Ez azt sugallja, hogy semmi pánik, egy kis papírmunka után a családi ház kertjében lévő kút legálissá válik.

A jogkövető eljárás ugyanakkor pénzbe kerülhet. Az Infostart.hu megkereste az egyik legkomolyabb kútfúró vállalkozást. Válaszuk szerint jelenleg az érdeklődök 70 százaléka a fúrt kutakkal kapcsolatban vár eligazítást és a megszokotthoz képest 3-4-szeres az érdeklődés.

Ami azonban fontos: “aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy szakembert (vízkútfúró vagy vízmérnök), aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz. Ezt a dokumentációt kell az illetékes hatóságnak (jegyző vagy katasztrófavédelmi igazgatóság) benyújtani. Magánszemély esetén ezt meg lehet tenni papír alapon és elektronikusan is (ügyfélkapu, e-papír), jogi személy esetén kizárólag elektronikusan. A hatóság a dokumentáció benyújtása után adja ki a határozatot a kútról. A dokumentáció tartalmát rendelet szabályozza (41/2017. (XII. 29.) BM rendelet) így az mindig fix mennyiségű adminisztrációval jár.”

Kiemelték, hogy “a kút létesítésének idejétől, mélységétől, felhasználásától függetlenül minden esetben fennmaradási engedélyt kell kérni, ha a kút engedély nélkül vagy attól eltérően létesült”.

A kútra az ingatlan tulajdonosának

az üzemeltetési vagy fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha úgy nyilatkozik, a kutat nem használja

(ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt).

A kúthoz szükséges dokumentáció elkészítésének a díját a vállalkozó határozza meg, így nagy a szórás árak tekintetében. A lakossági (jegyzői hatáskörbe) eső kutaknál jellemzően alacsonyabb ez az összeg. Amit általában ezek a díjak tartalmaznak: munkadíj, kiszállási költség, postai díjak, a vállalkozót terhelő adók. Tapasztalataik szerint

a piacon jelenleg átlagosan 50-200 ezer forint között mozog egy kút dokumentálása.

Fontos, hogy “a jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes”.

Maga a formanyomtatvány egy laikus számára kissé rémisztő kérdéseket is feltesz. Például „földrajzi vagy EOV koordinátákat” ( a Google-térkép segít ebben) kér. A kutengedélyezes.hu-n is próbálnak nyugtatni: akkor is be lehet nyújtani az engedélyt, ha az embernek fogalma sincs arról, hogy ki, mikor és hogyan fúrta ki a kutat. Az már egy másik kérdés, hogy a nyomtatványon szereplő számos kérdést, például a “szűrőzött szakasz mélységközege” szakember hiányában miképpen válaszolja meg az ember.

Ha valaki nem profi, de legalábbis amatőr kútfúró, és felelősségteljesen jár el, akkor az internetes információk alapján a kút engedélyeztetése nagyjából 50 ezer forintba kerülhet, de ez függ a kút és a dokumentáció paramétereitől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik