Otthon

12 éves mélyponton az amerikai használtlakás-piac

Getty Images
Getty Images

Novemberben a tizedik egymást követő hónapban csökkent az eladott használt lakások száma az Egyesült Államokban – közölte az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete (NAR) szerdán. A tranzakciószám csökkenése mögött a jelzáloghitel-kamatok gyors emelkedése áll.

A havi jelentés szerint novemberben az előző hónaphoz viszonyítva szezonális kiigazítással 7,7 százalékkal, éves szinten 35,4 százalékkal 4,09 millióra esett vissza az eladott használt lakások száma. Elemzők a havi visszaesés mértékét 5,4 százalékra, a tranzakciók számát 4,20 millióra becsülték az adatközlés előtt.

A használt lakások értékesítése a múlt hónapban – 2020 májusát leszámítva – 12 éves mélypontra esett.

Az eladott lakások medián ára 370,7 ezer dollár volt novemberben, 3,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg egy hónapja éves szinten 6,6 százalékos drágulást mértek.

A használt lakások ára minden régióban nőtt és már 129 egymást követő hónapban emelkedett éves alapon. Ez a leghosszabb megszakítás nélküli növekedési szakasz az amerikai ingatlanpiacon.

Az eladásra kínált lakások átlagosan 24 nap alatt keltek el novemberben, míg egy hónapja 21, szeptemberben 19 nap alatt.

Az eladásra váró lakások száma a negyedik egymást követő hónapban csökkent, 1,14 millió volt, amely az aktuális értékesítési forgalom mellett 3,3 havi készletnek felel meg.

Az adatokat értékelve Lawrence Yun, a NAR (National Asssociation of Realtors) vezető közgazdásza elmondta, hogy a piaci aktivitás novemberben lefagyott és a koronavírus idején tapasztalt állapotokat idézte.

A legfontosabb tényező a lassulás mögött a jelzáloghitel-kamatok gyors emelkedése volt. Az év elején a 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamatlába valamivel 3 százalék fölött volt, decemberre 6,31 százalékra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik