Otthon

777 millió forintért kelt el a legdrágább budai luxusotthon

Az I. kerületben már megközelítik a 3 millió forintot az újépítésű házak négyzetméterárai, eközben az újbudai és óbuda-békásmegyeri panelek ára is rekordokat dönt. A XII. és II. kerületi panorámás luxuslakások ára pedig össze sem hasonlítható az előbbiekkel.

Afőváros 23 kerülete közül mindössze 6 található a város nyugati felén, az ingatlanpiacon pedig még ennél is kisebb a budai házak és lakások részesedése.

Az idei évben a Duna House által értékesített fővárosi ingatlanok mindössze 11,5 százaléka helyezkedett el ezekben a kerületekben

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 négyzetméteres ingatlanért. A legtekintélyesebb összeget a XII. kerületi téglaépítésű ingatlanokért adták a vásárlók: 2021-hez képest 38 százalékkal költöttek többet, átlagosan 78,8 millió forintot adtak egy 70 négyzetméter körüli ingatlanért.

2022-ben a budai oldal legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanáért, egy 340 m2-es, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forintot jelent négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana is. Míg a legkisebb alapterületű lakásért, egy 18m2-es, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

A köztudatban élő kép szerint az ingatlanvásárlás jelentősen drágább, ha az érdeklődő a budai oldal kínálatából szeretne választani. Ezt a hiedelmet a tranzakciós adatok is alátámasztják, főként a panelek tekintetében, hiszen az idei év harmadik negyedévében átlagosan 170 ezer forinttal többet fizettek a vásárlók négyzetméterenként ezért az ingatlantípusért Budán, míg a téglaépítésűek között mindössze 55 ezer forint értékű volt az árkülönbség az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva a főváros budai és pesti fele között

– mondta Benedikt.

A főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a III. és a XI. kerületben található. A Duna House Barométer negyedéves adatai alapján a budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanok forgási sebessége a legnagyobb, átlagosan 73 nap alatt zárul az adásvétel. Az óbudai lakótelepeken 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolni az idei évben annak a lakásvásárlónak, aki III. kerületi panellakást keres.

Az elmúlt években kilőttek a XI. kerületi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterárai is, az idei évben közel 40 százalékkal drágábban juthat házgyári lakáshoz a vevő, mint 2019-ben. Az energiaárak emelkedése és a panelek rezsivédettsége hozzájárult a lakótelepi otthonok iránti kereslet növekedéséhez, ezzel felfelé hajtva az árakat. Idén ráadásul a népszerű XI. kerületi lakótelepeken már a millió feletti négyzetméterár sem ritka, például egy befektetésnek vagy első lakásnak kiváló 28 négyzetméteres, lakható állapotú panellakás esetén. Ennél az ingatlantípusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették idén.

A budapesti újépítésű ingatlanpiacon már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár, a Duna House Barométer harmadik negyedéves adatai alapján viszont a budai I. kerületben értékesített újépítések négyzetméterára már a 3 millió forintot is megközelítette. Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő újépítésű ingatlan egy XI. kerületi lakás, eladási ára 99 millió Ft volt. A 69 négyzetméteres ingatlanért a fővárosi újépítésű piacon átlagosnak számító, közel 1,5 millió forintot fizettek négyzetméterenként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik