Otthon

Nagy lendülettel szabadulnak örökölt ingatlanjaiktól a magyarok

Getty Images
Getty Images

Mostanában – a jelentősebb piaci átrendeződés elején – a felmerülő nehézségek, jogi bonyodalmak, családon belüli ellentétek ellenére is egyre többen döntenek az örökölt ingatlan értékesítése mellett – derül ki a Duna House felméréséből, amit a napi.hu idéz.

Az ingatlanközvetítő hálózat megbízói között végzett felmérésben ezúttal az eladói motiváció került górcső alá. Az ingatlanukat értékesítők utoljára a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, 2020-ban és 2021 elején jelölték meg ilyen magas arányban a tulajdonukban lévő lakás, ház eladásának legfőbb okaként az örökségtől való megválást.

Vidéken ugyanis az összes tranzakció 30 százalékát tette ki az örökölt ingatlan értékesítése, míg Budapesten ez az érték 24 százalék volt. A fővárosban átlagosan 56 millió forintot kaptak az örökösök idén augusztusban, addig az ország egyéb területén „mindössze” 22,2 millió forintért keltek el az örökölt ingatlanok. Az, aki idén adta el a rá hagyott ingatlant jól időzített, hiszen az eladott ingatlanok után kapott összeg az elmúlt 5 év átlagait nézve sosem volt még ekkora értékű sem vidéken, sem Budapesten.

Idén januártól fokozatosan gyarapodik az örökölt ingatlanok száma a tranzakciók között vidéken és Budapesten is. Bár a fővárosban a könnyebb kiadhatóság miatt még mindig jövedelmezőbb megtartani egy saját tulajdonú ingatlant, az energiaárak emelkedése okozta bonyodalmaktól tartva egyre többen döntenek mégis az eladás mellett fővárosi örökség esetén is –mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Egyrészt a koronavírus-járvány hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, sokan második otthonként kezdték használni az örökölt, vidéki ingatlanokat, másrészt azonban a rezsi emelkedése, a kedvezőtlen gazdasági környezet és az ingatlanpiac várható változásai arra ösztönzik a tulajdonosokat, hogy ismét inkább készpénzre váltsák a kihasználatlan házakat – tette hozzá a szakértő.

Az örökölt ingatlan eladása azonban nem egyszerű folyamat, számtalan jogi, adó- és ingatlanügyi kérdést kell tisztázni a sikeres adásvételhez. Az első és legfontosabb pont a tulajdonjog, amelyet az örökös a hagyatéki eljárást követően adó- és értékbizonyítvány birtokában jegyeztethet be a földhivatalnál. Mindennel együtt akár 1-1,5 évig is eltarthat, mire realizálható a hozam az örökségből.

Nem mindegy azonban, mikor válik meg az örökös újdonsült tulajdonától: 5 éven belüli nyereséges továbbértékesítés esetén ugyanis lakástulajdon esetében nemcsak a 9 százalékos illeték, hanem szja fizetésére is köteles az eladó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik