Otthon

Amerikában már beszakadni látszik az ingatlanpiac

Getty Images
Getty Images
Az Egyesült Államokban 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent az eladott használt lakások száma márciusban februárhoz képest, az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben, írja az MTI.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) szerdán azt közölte, hogy márciusban szezonális kiigazítással az előző havihoz képest évesítve 5,77 millióra süllyedt az eladott lakások száma az Egyesült Államokban. A tényleges értékesítés elmaradt az 5,8 milliós piaci várakozástól. A februári évesített értékesítési számot szerdán 5,93 millióra korrigálták az egy hónapja ismertetett 6,02 millióról.

Az eladások márciusi üteme mellett 2 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, szemben a februári 1,7 hónappal. Az eladott lakások medián ára 357 ezer 300 dollár volt márciusban, ami történelmi csúcs, és 15 százalékkal magasabb tavaly márciussal összevetve.

Az ingatlanpiac kezdi érezni a jelzáloghitel-kamatok meredek emelkedésének hatásait, és a gyorsuló infláció nyomást gyakorol a vásárlóerőre

– mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza, aki szerint az eladott használt lakások száma 10 százalékkal lehet kevesebb az idén tavalyhoz képest, a mediánár-emelkedés pedig 5 százalékra lassulhat az év végére.

Tavaly 6,12 millió lakás cserélt gazdát 2021-ben az Egyesült Államokban, 8,5 százalékkal több, mint az előző évben, és a legtöbb 2006 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik