Otthon

Rápörögtek a magyarok az otthonfelújítási támogatásra

Getty Images
Getty Images

Egy év alatt csaknem 88 ezer otthonfelújítási támogatás iránti igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz, a folyósított támogatások összege 2021. december 31-ig meghaladta a 128 milliárd forintot, tájékoztatta Portfoliót a Családokért Felelős Parlamenti Államtitkár sajtóosztálya.

A lap szerint a beérkezett kérelmek elutasítása esetén a leggyakoribb ok a köztartozás fennállása, illetve az ingatlan jogi helyzetének valamilyen rendezetlensége.

A kérelmek 42 százalékát hiánypótoltatta a Kincstár a nyilatkozatok hiánya, a nem megfelelően kitöltött kérelem, a pontatlanul kitöltött számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződés, avagy a különféle dokumentumok – így például a lakcímkártyák, számlák – másolatának hiánya miatt.

Az otthonfelújítási támogatás iránti igények valószínűleg 2021 második felében pörögtek fel rendesen, mert augusztus 9-ig csak 26 igénylésnél és 23 milliárd forintnyi megítélt összegnél járt a támogatás.

A cikkben emlékeztetnek, a növekedés nem véletlen, hiszen az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem csak a beruházások elvégeztével nyújtható be (az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül), ami időt igényel.

Jelen állás szerint az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-i igényelhető, de dönthet hosszabbításról az aktuális kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik