Otthon

Kilőtt a házépítések száma Amerikában

Getty Images
Getty Images

A vártnál több lakóingatlant kezdtek el építeni novemberben az Egyesült Államokban, és nőtt a kiadott építési engedélyek száma is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint novemberben évesítve 1 millió 679 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami októberhez képest 11,8 százalékos, tavaly novemberrel összevetve pedig 8,3 százalékos emelkedést jelent.

Elemzők kevésbé javuló adatra, 1 millió 568 ezres számra számítottak az októberi 1 millió 502 ezer után.

A lakóingatlanpiac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 173 ezer építését kezdték el, ami 11,3 százalékkal múlta felül az októberit.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 1 millió 712 ezer volt, 3,6 százalékkal több az októberi 1 millió 653 ezernél és meghaladta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 1 millió 663 ezret is.

A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 2,7 százalékkal, 1 millió 103 ezerre nőtt novemberben.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 282 ezer volt, ami 4,1 százalékkal magasabb az októberinél és 3,1 százalékkal több a tavaly novemberinél.

Az ingatlanpiac az amerikai gazdaság egyik kiemelkedően teljesítő ágazata, de a koronavírus-járvány megfékezése és az erős infláció miatt emelkedő jelzáloghitel-kamatok fékezik a lendületet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik