Otthon

Bíróságra ment a szakító pár, hogy kinél maradjon a kutyájuk, precedens értékű ítélet született

Getty Images
Getty Images

Egy spanyol bíró közös felügyeleti jogot adott egy kutya felett egy szakító párnak, akik azt követően terelték jogi útra az ügyet, hogy nem tudták eldönteni, kinél maradjon a házi kedvencük, írja a BBC.

A madridi bíróságon kimondott ítéletben elhangzott, hogy mindkét fél ugyanakkora felelősséget vállalt a Panda nevű kutyáért, ezért a továbbiakban is közösen kell nevelniük őt.

Ez precedens értékű döntésnek számít Spanyolországban, ahol épp most készülnek új jogszabályok annak érdekében, hogy az állatokat a jogrendszer ne tárgyként, hanem élőlényként ismerje el. 

Így a jövőben könnyebb lesz bárkinek közös felügyeleti jogot kérnie, ha szakít a párjával és utóbbinál marad az addig közösen nevelt háziállat.

A mostani esetben a pár egyik tagját képviselő ügyvéd azt mondta, azért rendkívüli az ítélet, mert kliensét nem a kutya társtulajdonosának, hanem társgondozójaként nevezték meg.

Bizonyítékként egyébként Panda örökbefogadási papírjait, állatorvosi költségeit és olyan fotókat mutattak be a bíróságnak, melyen a pár közösen szerepel vele, akárcsak egy gyerekkel szokás a családi képeken.

Kapcsolódó
Milliók látták már a biztonsági kamera furcsa felvételét egy ketrecbe zárt kutyáról
Leesett róla a nyakörv. Hogy miért, arról tízezrek vitatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik