Otthon

Egyre szélesebb a lakáspiaci szakadék

Getty Images
Getty Images

Szeptemberben 10 795 használt lakás cserélt gazdát Magyarországon az ingatlan.com becslése szerint, ami 15 százalékos csökkenést jelent tavaly szeptemberhez képest. A legfrissebb adatok alapján pedig az látszik, hogy felerősödtek az utóbbi hónapokban kialakult trendek. Azaz távolabb került egymástól az új és a használt lakóingatlanok piaca. Az új lakások piacát ráadásul egyre jobban élénkítik az állami támogatások és kedvezmények, derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Éles különbségek

A használt lakásoknál becsült 15 százalékos szeptemberi használtlakás-piaci forgalomcsökkenés megfelel az energiatanúsítványok, a tulajdonosok által feladott lakóingatlan-hirdetések, és a potenciális vevők által leadott érdeklődések változásának. Az ingatlanközvetítők és tulajdonosok még így is 36 ezer használt lakás és ház hirdetést adtak fel szeptemberben, és 336 ezer érdeklődés történt használt lakóingatlanok iránt – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Miközben a használt lakások piaca visszafogottan szerepel, az új lakásoknál teljesen más a helyzet az ingatlan.com elemzése szerint. Szeptemberben éves összevetésben 50 százalékkal nőtt az eladásra kínált új lakások és házak kínálata, miközben az ezekre leadott érdeklődések száma is jelentősen, 40 százalékkal bővült.

Szakadék és élénkülés

Az új lakóingatlanok piaca folyamatosan élénkül az idei évben, elsősorban a növekvő állami támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhetően. Az 5 százalékra csökkentett áfakulcs a kínálat bővülését segítette, az áfavisszatérítés és több ponton bővülő csok-kedvezmények pedig a keresletet pörgették

– tette hozzá Balogh László.

Hozzátette azt is, hogy az MNB októberben induló Zöld Otthon Programjában felkínált nagyon kedvező hitellehetőségek még inkább élénkíthetik az új lakások iránti keresletet.

Az ingatlan.com szakértője szerint intézkedések együttes eredményeként a következő időszakban évtizedes rekordok dőlhetnek meg a lakásépítések terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik