Otthon

Tovább nőhet az agglomeráció népszerűsége a hibrid munkavégzés terjedésével

Getty Images
Getty Images

Tovább nőhet az agglomeráció népszerűsége az otthoni és az irodai munka ötvözetéből álló hibrid munkavégzés terjedésével, viszont ha a dolgozóknak ismét naponta kell ingázniuk, akkor felértékelődik a munkahely közelsége – közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat azt vizsgálta, mikor érhet véget az ingatlanpiac felfutása a főváros környéki agglomerációban.

Mindez azért fontos, mert Pest megye lakosságának 40 százaléka ingázott az otthona és munkahelye között az EUROSTAT felmérése szerint 2020-ban, ez a 40 százalékos arány pedig a kontinensen a második legnagyobb.

Az OTP Ingatlanpont szerint a hibrid munkavégzés általánossá válásával csökken a munkahely és az otthon között utazással töltött idő és ezzel együtt az utazás költsége is. Az agglomeráció és kertvárosok népszerűsége ezért tovább növekedhet, ezzel emelve az ingatlanárakat és így csökkenhet a külterületi és belvárosi ingatlanok árszínvonalának különbsége. Az olló zárulásával elképzelhető, hogy ismét nőni fog a belvárosi ingatlanok iránti kereslet.

Az otthonválasztásnál érdemes felmérni meddig éri meg ingázni vagy éppen ellenkezőleg, érdemes-e inkább a munkahelyhez közeli otthont választani. A döntés pénzügyi vonzata mellett, a szubjektív tényezőket is érdemes mérlegelni. A csendes és zöldebb környezet, az élhetőbb terekkel szemben az agglomerációkban a belvárossal összehasonlítva hiányosabb infrastruktúra és közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta, ha az emberek a lehető legtöbb szempontnak megfelelő ingatlant szeretnék választani, akkor a kertvárosi jellegű, de jó infrastruktúrával rendelkező és a munkahelytől, iskolától is elérhető távolságban található lokációk bizonyulnak továbbra is a legjobb, legértékállóbb választásnak.

Kapcsolódó
Rekordszintű a kereslet az albérletpiacon
A járványhatás visszahúzódásával a folytatódik az élénkülés az albérletpiacon, amely most kanyarodik rá a nyári főszezonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik