Otthon

15 éve nem emelkedtek ilyen sebességgel az ingatlanárak globálisan

Getty Images
Getty Images

A koronavírus-járványt követően indult ingatlanpiaci boom 15 éves csúcsra reptette az áremelkedést, áll a Knight Frank nemzetközi ingatlaniroda legfrissebb jelentésében.

A Mansion Global cikke szerint a felmérésben 56 ország lakásárait vizsgálták, az átlagos emelkedés pedig 7.3 százalék volt az első negyedévben, amire 2006 óta nem volt példa.

A jelentésben megjegyzik, a lakásokkal szemben támasztott igények megnövekedtek a lezárások miatt, a tulajdonosok átgondolták, hol és hogyan szeretnének élni, emiatt sokakban merült fel a költözés vagy egy második otthon vásárlásának a gondolata.

Törökország 32 százalékos éves áremelkedéssel vezeti a rangsort immár az egymást követő ötödik negyedévben. Az inflációt is számítva viszont az áremelkedés 16 százalék körüli, ami még így is jelentős.

Összesen 13 országban, elsősorban a fejlett országokban regisztráltak kétszámjegyű éves árnövekedést 2020 első negyedévéhez képest. Ezek közé tartozik Új-Zéland (22%), az Egyesült Államok (13%), Svédország (13%), Ausztria (12%), Kanada (10,8%) és az Egyesült Királyság (10,2%).

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik