Otthon

Ezt a hibát követi el mindenki a kaktuszokkal és a pozsgás növényekkel

Getty Images
Getty Images

Ha szobanövényként kaktuszt és pozsgás növényeket tartunk, az első, amit tehetünk, hogy ezek a meleg- és napfénykedvelő növények átvészeljék  a téli hideg, sötét napokat, hogy kidobjuk az öntözőkannát.

Ezt tanácsolja Nick Daniel denveri botanikus. A szakember szerint általában a túlzott öntözés az oka annak, hogy a növénykedvelők télen meggyilkolják a pozsgás növényeket, írja a Treehugger.

Egyáltalán nem szükséges sokat öntözni őket. Azt mondanám, hogy az esetek 75-80 százalékában az emberek túlzásba viszik az öntözést és nem hagyják kiszáradni a földet. Nem értik, hogy ezek a pozsgás növények nyugalmi állapotba kerülnek, ahogy rövidülnek a nappalok, és könnyen kirohadhat a gyökerük a sok víztől.

– mondta Daniel arról, hogy mi az oka annak, hogy sok helyen nem vészelik át a telet a kaktuszok és pozsgás növények.

Tegyünk különbséget a kaktuszok és a pozsgások között

A hobbikertészeknek meg kell érteniük, hogy minden kaktusz pozsgás, de nem minden pozsgás kaktusz. Habár ez úgy hangzik, mint egy nyelvcsavaró, de itt van a magyarázat, hogy ez miért fontos.

A kaktuszok családja nagyon sajátos , Észak-, Közép- és Dél-Amerikában őshonosak. Sok növénycsalád viszont olyan pozsgásokat tudhat tagjai között, amelyek nem minősülnek kaktusznak.

Sokan használják a kaktusz megnevezést egy agávéra vagy egy aloéra. Tehát próbálom átadni a beszélgetéseim során, hogy mindegyiknek megvan a maga helye, és mind hasonló környezeti adaptációval rendelkezik, de a pozsgás növények nem mind ugyanahhoz a családhoz tartoznak, és nem is mindegyik kaktusz

– értékelt a botanikus.

Tegyük őket a legnaposabb helyre

Hacsak nem különösen sötét az otthonunk, nem kell foglalkoznunk azzal, hogy télen a kaktuszaink és pozsgás növényeink elegendő fényhez jussanak. A gyenge fényviszonyok közel sem jelentenek akkora gondot a téli gondozásban, mint az öntözés, állítja Daniel.

A növények elhelyezése egyszerű, tegyük őket oda ahol a lehető legtöbb fényt kapják és ez elegendő ahhoz, hogy kompaktak és színesek maradjanak az év hideg időszakában is. Daniel szerint a legfényesebb hely nem biztos, hogy a legideálisabb az összes növénynek, úgyhogy akár cserélgethetjük is őket ablakról-ablakra, így mindig láthatjuk a kedvenceinket.

A hidegebb éghajlaton élők, ahol néha hidegebb napokat is tapasztalnak, a kaktuszokat és pozsgás növényeket ne helyezzék túl közel az ablakokhoz.

Az üvegen keresztül érkező hideg nagyon gyorsan tönkre teheti őket

– tanácsolta Daniel.

Csoportosítsuk növényeinket egyedi igényeik szerint

Ha sok növényünk van, vagy különböző fajokból gyűjteményünk, akkor ez segíthet a fény- és vízigényük szerinti csoportosításban.

Vannak növényeink a világ minden tájáról, és ezeket rendszerezem a vízigényük és más követelmények szerint

– mondja Daniel.

Rengeteg információ van ezekről a növényekről online is, úgyhogy egy kis kutatással könnyen megtudhatjuk, hogy mire van szükségük.

Kapcsolódó
5 látványos szobanövény, amit szinte lehetetlen megölni
Szereted a növényeket, de nem tudsz odafigyelni rájuk és attól tartasz, megölöd őket. Igaznak hangzik? Van rá megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik