Otthon

Összetett döntéshozatalra képesek a növények

Getty Images
Getty Images

Volt már olyan érzése, hogy szobanövényei többet tudnak, mint amennyit láttatni engednek? Nos, ha igen, akkor úgy tűnik, hogy nem csalt az intuíciónk, írja a Treehugger.

Azt már régóta tudjuk, hogy a növények képesek tanulni és alkalmazkodni a környezetükhöz. A Tübingeni Egyetem egyik új tanulmánya viszont arra utal, hogy a növények meglehetősen összetett döntéseket is tudnak hozni.

Ezen talán nem is kellene csodálkoznunk. Lehet, hogy a növények egyszerűek, de környezetük folyamatosan változik. A kutatók felfedezték, hogy pont az egymással való verseny verseny és a dinamikusan változó környezet az, ami döntéshozatalra kényszeríti a növényeket.

Például, amikor egy növény a szomszédaival verseng a napfényért, számos lehetőség közül kell választania. Megpróbálhatja túlnőni társait, így jobban hozzáférhet a fényhez, vagy megpróbálhat gyenge fényviszonyok mellett is túlélési módba lépni, ha nem tartja érdemesnek a versengést.

Vizsgálatunkban azt szerettük volna megtudni, hogy a növények képesek-e választani a lehetőségek közül, és illesztike-e azokat az ellenfeleik relatív nagyságához

– magyarázta Michal Gruntman, a tanulmány egyik szerzője sajtóközleményében.

A kísérlet során valahányszor a növényeket magasabb versenytársak mellé kerültek, árnyéktűrési módba váltottak. Ezzel szemben, amikor a növényeket kicsi, sűrű növényzet veszi körül, akkor megpróbálnak függőlegesen növekedni. De ezekbe a forgatókönyvekbe finomabb döntések is beépültek. Például az árnyéktűrő üzemmódú növények leveleiket vékonyabbá és szélesebbé teszik, hogy a lehető legtöbb fényt kaphassák.

Mindez lényegében azt jelenti, hogy a tudósok kezdik jobban megérteni, hogy a növények mi alapján hozzák meg a döntéseiket. Nyilvánvaló, hogy a növényeknek nincs idegrendszerük, ezért további kutatásokra lesz szükség, hogy lássuk, pontosan miként működnek ezek a döntéshozatali mechanizmusok.

Kapcsolódó
Ezért vásároljunk használt bútort otthonunkba
Minden csak elkötelezettség kérdése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik