Otthon

Ezért vásároljunk használt bútort otthonunkba

Getty Images
Getty Images

Egy belsőépítészeti weboldal vagy magazin böngészése közben észrevehetjük, hogy a bútorok gyanúsan hasonlítanak az ötven vagy hatvan évvel ezelőttiekre. A trendek alapján visszatértünk a dán vagy japán fabútorok által kínált tiszta megjelenéshez, sok természetes fénnyel, szobanövényekkel és rozsdamentes acélból készült berendezésekkel párosítva.

A jó hír az, hogy a régi dolgok ismét reneszánszukat élik, és hogy sok bútor másodkézből is megvásárolható. A használt bútorok vásárlása pedig vitathatatlanul a legkörnyezetbarátabb módja a ház berendezésének. Ezek a tárgyak már kiállták az idő próbáját, bebizonyították értéküket, és a jövőben is biztosan megállják a helyüket, írja a Treehugger.

Nemcsak a megvásárlásuk menti meg a nemkívánatos tárgyakat a hulladéklerakóktól. Ha új életet lehelünk régi bútorainkba javítással, újrafestéssel, akkor csökkentjük az új termékek iránti igényt is, ezáltal pedig lelassíthatjuk például az egzotikus erdők kiirtását a világ számos pontján.

Új tömörfa bútorok vásárlásakor mindig ajánlott a fenntartható tanúsítást keresni a címkéjén, de ha ez másodkézből származik, akkor nem kell annyira aggódnunk, mert azzal máris megóvtuk a környezetünket a bútor életének meghosszabbításával.

Bár elegáns, sok új termék nem a tartósságáról híres – legalábbis nem úgy, ahogy a minőségi bútorokat szokták gyártani, azzal a szándékkal, hogy átadják a következő generációknak -, és olyan anyagokból készülnek, mint a forgácslapok, amelyek nem olyan ellenállóak. Az úgynevezett gyors bútorok gyakran tartalmaznak formaldehidet és a gyártásban használt egyéb környezetre káros  illékony szerves vegyületeket.

A másodkézből történő vásárlás megoldja ezeket a problémákat, de néhány dologra érdemes figyelni. Kerüljük a régi uretánhab kárpitokat, amelyek brómozott tűzgátlókat tartalmazhatnak. A régi foltvédő kezelések az egészségre ártalmas vegyületeket kibocsátani magukból. De ezek a figyelmeztetések ne riasszanak el senkit el a vintage bútoroktól: feltételezhetjük, hogy a gyártásban használt vegyi anyagok elgázosodása már régen megtörtént, ráadásul elkerüljük az új vegyi anyagok használatát, ha nem újakat vásárolunk.

Keressünk szilárd, tömör, jó minőségű anyagokból készült termékeket. Ezeket könnyebb felújítani és javítani, és hosszabb ideig megőrzik értéküket. Érdemes helyi eladóktól vásárolni, ezáltal több pénz marad a közösségben.

Ha elkötelezzük magunkat a másodkézből történő vásárlás mellett, hosszú időbe telhet a megfelelő darabok beszerzése, de megéri. És amikor megtaláljuk azt a tökéletes dolgot, amit keresünk, akkor azt  kincsként is kezeljük majd.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik