Otthon

Ezekre figyeljünk, ha van kéményünk

A nem megfelelően karbantartott kémények miatt a fűtési költségeink, és lakásunk levegőjének szennyezettsége is nőhet.

A kémények rendszeres ellenőrzése, tisztíttatása és karbantartása több szempontból is lényeges. Részben az energia-megtakarítás miatt, részben pedig saját és családunk egészségének megőrzése miatt.

A nem megfelelően karbantartott kémények miatt a fűtési költségeink, és lakásunk levegőjének szennyezettsége is nőhet. A téli fűtésszezon gyakori és sajnos jellemző híre a szén-monoxid által okozott mérgezés, illetve halálozás. Ennek oka az esetek nagyobb hányadában a nem megfelelően karbantartott kéményre vezethető vissza.

Fontos, hogy kéményünkre is fordítsunk figyelmet, engedjük be a lakásunkba a szakembereket, hogy ellenőrizhessék kéményünket.

Nem csupán önszorgalomból kell ellenőriztetni a kéményt. Egy hatályos Belügyminisztériumi Rendelet szabályozza a kémények ellenőrzését, karbantartását, tisztítását. Jellemzően a gázkészülékek kéményeit évente, a szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kell ellemőrizni.

Ezt a munkát a helyi önkormányzat által megbízott kéményseprő-ipari közszolgáltató külön megrendelés nélkül köteles rendszeresen elvégezni.

5 tipp a tökéletes kandalló kiválasztásához
Fontos a garanciális háttér és az alkatrészek utánpótlása is.

Az ellenőrzés során vizsgálni kell:

  • a kémény átjárhatóságát,
  • a kémény állagát, az esetleges állagromlás mértékét,
  • a koromzsák tartalmát,
  • a kémény terhelését,
  • tűz- vagy életveszélyes helyzet kialakulásának lehetőségét,
  • a tüzelőberendezés állapotát,
  • megfelelő-e az égéslevegő ellátás,
  • van-e a lakásban elszívó ventillátor, vagy más szerkezet, ami veszélyezteti a kémény működését,
  • próbaüzemmel ellenőrizzük a kémény működését,
  • mérjük a helység levegőjének szén-monoxid tartalmát.

A kémény ellenőrzése során kémény a következő minősítéseket kaphatja: „megfelelő”, „nem megfelelő” vagy „életveszélyes”.

Ha “nem megfelelő” minősítést kaptunk, akkor a felmerülő problémákat a legközelebbi ellenőrzésig javítani kell. Az életveszélyes állapotú kémények használatát azonnal fel kell függeszteni a hiba teljes kijavításáig.

A különböző kémények, égéstermék-elvezető berendezések, eltérő tisztítási technológiát igényelnek, ezért minden esetben forduljunk kéményseprő szakemberhez, illetve tegyük lehetővé a kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzését.

Kiemelt kép: Pixabay

Drágább a korszerű fűtésű ingatlan, de jobb befektetés
Továbbra is a fa tüzelésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a legalacsonyabb a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik