A kisméretű hűtőszekrényeket nem mindenki szereti, pedig rengeteg előnyük van. Egyrészről kisebb konyhában is elférnek, másrészről kevesebb energiát fogyasztanak, ráadásul arra ösztönözzek, hogy kevesebbet pazaroljunk. De a kis hűtőszekrények nem működnek jól, ha élelmiszerhegyek vannak felhalmozva bennük, ezért jó tudni, hogy mely ételek szeretnek benne lenni, és melyek szeretnének inkább kívül maradni, írja a Treehugger.
1. Paradicsom
A hűtőben tárolt paradicsomra szomorú jövő vár, ugyanis elveszíti csodálatos ízét. A paradicsom zamatos ízét a cukrok, savak és kémiai vegyületek határozzák meg. A hűtő nincs hatással az első kettőre, de alapvetően kikapcsolja az illékony anyagok szintézisét, így az elveszíti az izgalmat az ízvilágából.
2. Uborka, padlizsán, paprika
Ezek a nyári zöldségek – bármennyire is furcsán hangzik – nem szeretik a hideget. Hűtőszekrényben tarthatók, de nincs rá szükség, mert gödrök és foltok alakulhatnak ki rajtuk.
3. Hagyma, fokhagyma, medvehagyma
Míg a metélőhagyma, a zöldhagyma és a póréhagyma mind szereti a hűtőszekrényben uralkodó hőmérsékletet, addig rokonaik – a hagyma, a medvehagyma és a fokhagyma – inkább a kevésbé hűvös, száraz környezetet részesítik előnyben. És lehetőleg ne tegyük őket zsákba, főleg ne műanyagba, mert szeretnek „lélegezni”.
4. Burgonya, édesburgonya
Néhány tudós szerint a burgonyát szobahőmérsékleten kell tárolni, mert a hűtés következtében rákkeltővé válhatnak. Az a legbiztosabb, ha valamilyen száraz, sötét helyen tároljuk.
5. Nyári gyümölcsök
Az őszibarack, a szilva, a cseresznye – és minden csonthéjas gyümölcs – ízetlenné válik, ha éretlenül hűtőben tároljuk. Éretten akár már mehetnek a hűtőszekrénybe, de valószínűleg addig mindenki felfalja őket.
6. Tökfélék
Van valaki, aki a hűtőben tartja a sütőtököt? Olyan pompás, hogy inkább a pultot díszítsük fele. És jó megjelenésüknél csak az ízük jobb, főleg akkora, ha nem a hidegben tároljuk azokat.
7. Dinnyék
A durva héjú dinnyék (például a sárgadinnye) a szedés után is érnek – ezért ne tegyük a hűtőbe, különben nem lesz olyan édes és lédús.
8. Avokádó
Az avokádó csak akkor mehet be a hűtőbe, ha már túlérett és fennáll a veszélye annak, hogy megrohad. Egyébként a hidegben biztos, hogy nem érik meg és senki sem szereti a kemény avokádót. Ha gyakran vásárolunk belőle, akkor a legjobb stratégia az, ha éretleneket választunk és kint hagyjuk azokat, amíg beérnek.
9. Bazsalikom
A legtöbb gyógynövény jól érzi magát a hűtőszekrényben, különösen akkor, ha a szárait beletesszük egy pohár vízbe. De a bazsalikom érzékeny a hidegre, és ha túlságosan hosszú ideig van a hűtőszekrényben, megpuhul és megbarnul. Tegyünk egy csokor bazsalikomot vázába , mint a vágott virágokat, így nemcsak meghosszabbítjuk az életét, de szép is, és a konyhának is mennyország illata lesz.
Kiemelt kép: Getty Images