Otthon

Így készítsük fel szobanövényeinket a télre

Azt hinné az ember, hogy mivel a szobanövények a lakásban élnek, egyáltalán nem érzékelik az évszakokat. És bár igaz, hogy sokkal jobban óvva vannak odabent, ez még nem jelenti azt, hogy nem tudják, mi történik. Ők is érzik az időjárás változását így az évszakváltás jó alkalom lehet egy általános karbantartásra. Mindezt szem előtt tartva a Treehugger nyomán íme néhány tipp, hogyan tehetjük növényeinket boldoggá akkor is, amikor megérkeznek a hűvösebb napok.

Ha kint töltötték a nyarat, vigyük be őket

Ha a szobanövények a szabadban töltötték a nyarat, be kell telepíteni őket a házba. Vizsgáljuk meg a levelek mindkét oldalát, a talajt és a növény szárát, hogy vannak- e rajta rovarok. Ezenkívül tisztítsuk meg a talaj tetejét az elhalt levelektől és minden egyéb törmeléktől, amelyek vonzhatják a kártevőket és jó alapot teremthetnek a penész számára.

Fontos utánanézni annak is, hogy az adott növény mérgező vagy sem. Ellenőrizzük és ennek megfelelően helyezzük el őket.

Ültessük át, ha szükséges

A tavasz a legjobb időszak a szobanövények átültetéséhez, mert ekkor törekednek a legjobban a növekedésre, de ha valamelyiknek aktív nyara volt és kinőtte az otthonát, akkor se szalasszuk el a lehetőséget. Emeljük ki a növényt a kaspóból és ellenőrizzük a gyökereket; ha zsúfoltnak tűnnek vagy átkúsznak a kaspó lyukán, eljött az ideje az átültetésnek.

Frissítő zuhany

​​Ez a tökéletes alkalom egy szolid, de alapos zuhanynak is, ami segít a felhalmozódott sótól megszabadítani a növényt azáltal, hogy hagyjuk a vizet szabadon kifolyni. Ráadásul a leveleken összegyűlt pornak is búcsút inthetnek.

Kozmetikázás

A kora ősz jó alkalom a szobanövények rendbetételére is. Gyűjtsük össze kellékeinket, például egy éles ollót vagy metszőollót, és vágjunk bele. Távolítsunk el minden elhullott vagy haldokló levelet: vágjuk le a barna vagy sárga leveleket a szár közelében és a talajnál is.

Metsszük meg az egészséges növényeket az új hajtások ösztönzése érdekében. Ha azt szeretnénk, hogy egy növény bokrosabb legyen, levághatjuk az egészséges leveleket is. Ne felejtsünk el nagyobb darabokat is megmenteni a szaporításhoz!

Fotó: Getty Images

Még egy kis nasi

A szobanövényeknek ősszel és télen nincs szükségük műtrágyára, de biztos meghálálják majd ha kapnak még egy falat „nasit” a hideg beköszönte előtt. Folyékony univerzális műtrágyát használjunk és az ajánlott adag felét tegyük a nedves talajba egy frissítő zuhany után.

A fény útja

Az őszi napéjegyenlőségkor a nap pontosan keleti és nyugati irányban kel fel és nyugszik, de ahogy az évszak előrehalad úgy a kedvenc óriáscsillagunk útja is változik. Épp ezért figyeljük meg, hogy éppen honnan kapja a fényt az otthonunk  és ennek megfelelően helyezzük el a növényeket. Ezt érdemes 3-4 havonta ellenőrizni.

Ügyeljünk a szélsőséges hőmérsékletekre

A szélsőségesen forró és/vagy hideg hőmérséklet is megterhelheti a növényeket, ezért ügyeljünk arra, hogy hova tesszük őket. Győződjünk meg arról, hogy nincsenek fűtőtestek közelében vagy huzatos ablakokban, tetőablakban vagy olyan ajtókhoz közel, amelyek kültérbe nyílnak.

Óvatosan az öntözéssel

A túlöntözés az egyik leggyakoribb hiba és könnyű beleesni. Kevesebb fény mellett lassabban nőnek a növények ezért kevesebb vízre van szükségük. Hacsak nincsenek különösen vízigényes növényeink vagy nagyon száraz a levegő az otthonunkban, várjunk legalább néhány napot két öntözés között.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik