Otthon

Motiváció a nyelvtanulásban: játék a nyelvvel (x)

A technikai fejlődésnek hála a 21-ik században egyre szélesebb körben és egyre könnyebben nyílik lehetőség a nyelvtanulásra. Az internetnek és a különböző mobilos applikációknak, játékoknak köszönhetően pedig egy új nyelv elsajátítása nem csak egyszerűbb, hanem jelentősen olcsóbb is lett. A játék okozta öröm azonban nemcsak szórakoztat és motivál, hanem olyan siker élményeket is nyújthat, amelyek hatására újra és újra kezünkbe vesszük a nyelvkönyvet.  

 

Mi is az a gamifikáció?

A gamifikáció egy régóta ismert és alkalmazott jelenség, azonban tudatos alkalmazására csak az utóbbi években került sor széles körben. A kifejezésre nincsen egyértelmű magyar megfelelő, így leggyakrabban gamifikációnak, illetve játékosításként szoktak a köznyelvben a jelenségre hivatkozni.

A gamifikáció azaz a játék alapú tanulás, egy olyan ismeretszerzési mód, amely során az elsajátítandó információk játékos formában, valamilyen játék keretein belül kerülnek átadásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos tudást, például egy új nyelv elsajátítását játékos módszerek alkalmazásával, a játék mechanizmusainak használatával adunk át a tanulni vágyóknak. A játékot tehát arra használjuk, hogy a megszokott tanulási környezetet felborítva a diákokat kreatív problémamegoldásra ösztönözzük, így elősegítve a megértés folyamatát.

A játékos tanulás elméleti szinten négy egymásra épülő elemből áll. A gamifikáció alapelemei a különböző jutalmak, jelvények, kitüntetések és pontszerzési lehetőségek, amelyek a játéknak valamilyen megszerezhető, elérhető célt adnak. Ezekre épülnek a játék mechanizmusai, azaz azok a kihívások és megoldandó problémák, amelyek teljesítésével megszerezhetővé válnak a a jutalmak. A játék dinamizmusa pedig a játék élményét adja. Ennek a négy alkató elemnek a tudatos átgondolásával teljesen személyre szabhatóak a játékos tanulási folyamatokat és egyszerre tehetjük érdekeltté és motiválttá a diákokat egy-egy anyag elsajátításában.

Játék a nyelvtanulásban

A gamifikációs módszerek a nyelvoktatás terén az egyik legelterjedtebbek, elég csak a különféle telefonon is elérhető játékos oktatóprogramokra gondolni. Azonban nem kell rögtön a mobil után nyúlni, ha ösztönözni szeretnénk magunkat, vagy környezetünket néhány nyelvlecke átfutására. Számos kreatív nyelvtanulást segítő technika létezik, amelyek minimális eszközigény mellett a gamifikáció alappilléreit használva teszik élvezetesebbé és érdekesebbé a tanulás folyamatát.,

Az első és legfontosabb lépés egy új nyelv elsajátításában a konkrét, elérendő céljaink meghatározása. Haladjunk kis lépésekbe, igyekezzünk olyan elérendő célt kitűznünk magunk elé, amely teljesítése kihívást jelent számunkra, azonban nehézsége mégsem tántorít el bennünket a további tanulástól. Tegyük szokásunkká a tanulást, építsünk ki egy rendszert, amely illeszkedik napirendünkbe és közben elég időt biztosít arra, hogy érdemben foglalkozzunk az adott nyelvvel. Amint heti, vagy napi rutinunk részévé válik a nyelvtanulás, sokkal könnyebben és gyorsabban haladhatunk a kitűzött céljaink felé.

Jó példák
Játszva tanulhatunk idegen nyelvet, például ha a filmeket és sorozatokat szinkron helyett, feliratosan nézzük. A párbeszéd egyes részeit és a gyakran ismétlődő szavakat és szófordulatokat könnyedén kitalálhatjuk és elsajátíthatjuk szórakozás közben. Hallás után nemcsak könnyebben tudjuk megjegyezni az egyes szavakat, hanem a hosszútávú memóriánkba is jobban elraktározódnak ezek a kifejezések.

A nyelvtanulás gamifikiációjának számtalan formája van, a lehetőségek tárháza szinte végtelen csak a saját kreativitásunk szabhat neki határt. Az olykor frusztráló, nehéz feladatok játékossá tételével áthidalhatóak a nyelvtanulás olyan nehézségei, mint a rendszeresség betartása és a motiváció hiánya. A megfelelő módszerek alkalmazásával azonban a tanulás nem csak hasznos, hanem örömteli is lehet, így a játékok szerepét mindenképp érdemes újragondolni egy nyelv elsajátítása során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik