Otthon

Közeleg az idei utolsó fűnyírás ideje

Az utolsó fűnyírásnak nincsen pontos naptári időpontja, a néphagyomány viszont Mihály napjához köti.

Hogy meddig lehet nyírni a füvet, az az időjárás függvényében minden évben változó, egy azonban biztos: ősszel fel kell készítenünk a füvet a téli hideg napokra, hogy tavasszal újra élvezhessük a gyönyörű gyepszőnyeg látványát.

Mindent az időjárás dönt el

Előfordulnak olyan évek, amikor már szeptember végén abba lehet hagyni a fűnyírást, mert hidegre fordul az idő és rendszeresek a talaj menti fagyok. Máskor akár november közepén is úgy nő a fű, hogy legalább egyszer érdemes lenyírni. Elegendő egy-két melegebb nap és a gyep hamar megnőhet, csapadékos időben akár karácsonyig is növekedhet.

Ősszel a fűnyírásokat ritkítani szükséges a nyári időszakhoz képest, az ideális vágási magasságot pedig fél-egy centiméterrel fel kell emelni. Az ideális magasság a 4-6 cm-es hosszúságú, ezzel a hosszal a fű könnyebben telel át. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ősszel egyáltalán ne hagyjunk levágott füvet a gyepen, az ugyanis minden esetben rothasztja az egészséges pázsitot.

Néphagyomány

Egyszerűbben megoldja az utolsó főnyírás napját a néphagyomány, mely az időpontot szeptember 29-ikéhez, Szent Mihály napjához köti. E szerint Mihály nap után már nem kell a fűnyírót használni, mert ekkortól  nem nő a fű.

Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet

– szól a mondás.

Egy másik hagyomány szerint:

Szent Mihály nap után egy icce víz, két icce sár.

E megfigyelés alapja, hogy hiába van elegendő csapadék és a hőmérséklet is megfelelő, a Nap már alacsonyan jár, nem tud megfelelő mennyiségű energiát adni a növényzetnek a növekedéshez.

A Bánátban úgy tartják, hogy Mihály napján az idő hidegebbre fordul, és ilyenkor megszakad a fű gyökere.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik