Otthon

5 trópusi szobanövény, amitől ősszel is nyár lesz az otthonunkban

A nyári napsütéstől egy darabig elbúcsúzhatunk, az ősz már kopogtat az ajtónkon, és jönnek a hűvös és sötétebb, bezárkózós esték. Ugyanakkor nem kell feltétlenül elbúcsúznunk a nyártól az év hátralévő részére, ha trópusi növényekkel díszítjük fel a lakásunkat, írja a House Beautiful.

A trópusi növények alkalmazkodnak a meleg, nedves időjárási körülményekhez, így a fűtött otthonunkban is tökéletesen érzik majd magunkat, ráadásul tényleg hangulatjavító hatásuk is van, mert rájuk nézve úgy érezhetjük egy-egy pillanatra magunkat, mintha a dzsungelben lennénk.

Mivel trópusi növények közt is hatalmas a választék, alább összegyűjtöttük a legjobbakat a teljesség igénye nélkül.

Filodendron

iStock

A filodendron rendkívül gyorsan nő, mégsem igényel sok törődést. Tolerálja a nagy fényváltozásokat, a teljesen sötéttől egészen a vakító világosig.

A locsolása éppen attól függ, hogy mennyi nap éri a lakásban. Általánosságban elmondható, hogy hetente, két hetente kell öntözni. Tudni fogjuk, ha túl sok vízzel locsoljuk meg, mert a levelei hervadni kezdenek.

Nem árt néha megmetszeni sem a csodálatos növényt, mert ettől sokkal bokrosabbá válhat.

Könnyezőpálma

iStock

A könnyezőpálma élénkzöld leveleiről ismert, melyeken természetes eredetű lyukak képződnek. Mivel terjedelmesre meg tud nőni, igazi dzsungelhangulatot kölcsönözhet a lakásnak.

Nem tesz jót neki, ha közvetlenül napsugár éri, így félárnyékos helyen próbáljuk meg elhelyezni otthonunkban. Ahogy a filodendronnál, úgy a könnyezőpálmánál is a fénymennyiségtől függ, hogy milyen gyakran érdemes öntözni, de többnyire hetente, két hetente elég.

Két locsolás között mindig hagyjuk, hogy kiszáradjon a cserépben a föld, így biztosan elkerüljük a túlöntözést.

Pénzlevelű pilea

iStock

Az Insagramon manapság nagy népszerűségnek örvendő növény egykor gyomnak számított Kína déli részén. Ma már rengeteg háztartásban megtalálni, és a nevéből adódóan az emberek főként a pénz alakú levelei miatt imádják.

Közvetlen fénynek ne tegyük ki, hetente, két hetente szintén elég megöntözni, de győződjünk meg róla, hogy a földje már száraz, mielőtt hozzálátunk a feladat elvégzéséhez.

Pompás papagájvirág

iStock

Nevét a bámulatos szép virágairól kapta, bár arra kevés esély van, hogy beltéren virágozzon. Ugyanakkor a hatalmas, élénkzöld levelei így is látványosságnak számítanak egy-egy lakásban.

Fénykedvelő növény, és éppen elég megöntözni, ha kiszáradt a talaj alatt. Kiváltképp jó ötlet lehet a beszerzése, ha páradús helyen élünk, mert nagyon szereti a nedves környezetet.

Nem szabad megijedni, ha a papagájvirág levelei olykor leesnek, mert a növény természetes környezetben így éli túl az erős szeleket.

Mexikói bambuszpálma

iStock

A viktoránius kór óta termesztett faj arról ismert, hogy remekül tűri a beltéri kondíciókat. Mi több, háziállatbarát is.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, nem szereti, ha közvetlen napfény éri. Hetente locsoljuk meg, és győződjünk meg arról, hogy az egész föld átvizesedik. Gyorsan fejlődik és akár kétméteres is megnőhet. Arra tehát fel kell készülni, hogy évente át kell ültetni.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik