Otthon

Lefekvés előtt ennyivel kell zuhanyozni, hogy jobban aludjunk

Napjainkban az emberek képesek minden pénzt megadni annak érdekében, hogy jobban aludjanak, legyen szó egy teljes sötétséget biztosító függönyről vagy egy rendkívül kényelmes ágyról. Pedig egy friss kutatás szerint van egy ingyenes módja is, hogyan tudjuk javítani az elalvási esélyeinket, írja a House Beautiful.

A University of Texas at Austin tanulmánya rámutatott, hogy az esti zuhanyzás lehet a jó alvás kulcsa. A szakemberek összesen 5322 kutatást fésültek át, hogy megerősítsék, a lefekvés előtt egy-két órával történő forró fürdő segítségével akár tíz perccel is gyorsabban elaludhatunk az átlagosnál.

Kiderült, a legideálisabb az, ha ágyba bújás előtt 90 perccel megyünk el zuhanyozni, és ha a víz hőmérséklete 40 és 43 Celsius-fok között.

Hogy miért? A kutatók szerint,

a forró fürdő és zuhany stimulálja a test hőszabályozó rendszerét, ezáltal serkenti vérkeringés és végül a testhőmérséklet csökkenését eredményezi.

Magyarul a meleg zuhany segíti a természetes cirkadián ritmusunkat (napi biológiai óránkat), ami az elalvásban is szerepet játszik. Így nemcsak könnyebben fogunk álomba szenderülni, de egész éjjel jobban fogunk aludni.

Könnyebben híznak el azok, akik bekapcsolt tévé mellett alusznak el
Az eleve túlsúlyos emberek, és normál testalkatúak is pluszkilókat szednek fel, ha tévére alusznak el.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik