Otthon

Otthonunk kárai: mi minden sérülhet, ha megtörténik a baj?

Amikor biztosítást kötünk otthonunk védelme érdekében, fontos előre tisztázni, hogy pontosan mit szeretnénk megóvni. Más biztosítási igényekkel kell számolni például egy társasházi lakás esetében, mint egy családi háznál. Másik kérdés, hogy milyen károk érhetik otthonunkat, értékeinket, és ezek közül mire szeretnénk biztosítást kötni. Ezért érdemes saját szokásainkat, mindennapi berendezkedésünket figyelembe venni, illetve azt, hogy milyen károktól féltjük leginkább otthonunkat.

Vannak ritkábban előforduló, de általában jelentős kárt okozó események, illetve vannak a gyakoribb, de kisebb károk. Íme,  néhány kártípus, amely otthonunkat érheti:

Tűz és robbanás

A tűz és robbanás károkra jut átlagosan a legnagyobb egy kárra eső kifizetés Magyarországon, ugyanis a tűz általában a legpusztítóbb káresemény, hiszen mindent tönkre tud tenni egy háztartásban. Magyarországon évente 7-8 ezer ilyen eset történik.

Villámcsapás

A villámcsapások két módon is okozhatnak kárt, amiről a biztosítási feltételek általában külön rendelkeznek. A villám egyrészt a vagyontárgyakba közvetlenül becsapódva okozhat roncsolódást. Gyakoribb eset, amikor a villám becsapódásának környezetében indukciós túlfeszültség keletkezik, és ennek következtében otthonunk elektronikai berendezései sérülhetnek, ezzel akár több százezer forintos károkat okozva. Ebben az esetben a villámok másodlagos hatásáról beszélhetünk.

Viharkárok, felhőszakadáskárok

Tavasszal és nyáron a lakáskárok jelentős része viharokhoz és felhőszakadáshoz kapcsolódnak, ebből a statisztikák szerint évente több mint 100 ezer történik Magyarországon. A viharral egyidejűleg beömlő csapadék lakásunk festését, tapétázását, burkolatait károsíthatja, sérülhetnek  elektronikus berendezéseink, de bútoraink is megrongálódhatnak.

Árvízkár

Az árvíz elsősorban a folyóvizek, tavak közelébe épített ingatlanokat érinti, a víz áradása az ingatlanok bármely részét, valamint az ingóságokat is megrongálhatja.

Csőtörés

A csőtörés miatti vízkárok közé otthonunk víz- és egyéb vezetékeinek sérülése vagy az ahhoz kapcsolt berendezések meghibásodása miatt, vagy nyitva hagyott csapból kiömlő víz által okozott károk sorolhatók. A kiömlő víz lakásunk számos részében károkat okozhat az elektronikai berendezésektől, a bútorokon át, egészen a festésig és burkolatokig.

Üvegtörés

A lakáskárok körülbelül 10 százaléka üvegtörésekhez kapcsolódik. Nemcsak a nyílászárók, ajtók, ablakok üvegfelületeinek sérülése okozhat gondot, hanem például a bútorok, üvegmosdók, zuhanykabinok üvegfelületei is megrepedhetnek, eltörhetnek. A biztosítási feltételek általában részletesen rendelkeznek arról, hogy az egyes üvegfelületek biztosítása milyen fedezetek választásával és azon belül milyen feltételekkel lehetséges.

Betöréses lopás károk

Magyarországon a lakáskárok nagyjából 5 százaléka származik betörésekből. Ezek nagyobb része Borsod, Pest és Somogy megyére összpontosul. Sokan épp az illetéktelen behatolás miatti félelmükben kötnek lakásbiztosítást.

Szponzorált tartalom

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik