Otthon

Muskátli nélkül is van élet a balkonon

5 gyönyörűséget mutatunk, melyek változatossá teszik a balkont.

Akinek nincsen kiskertje, annak a balkon jelenti a természet közelségét, ezek csinosítása pedig a nyár közeledtével már megkezdődött. A balkon virágosítása sokaknak rutin, amikor gyönyörű színek és csábító illatok kényeztetik a ház lakóit.

A balkonok, ablakok slágere a muskátli, de az alábbi példákból meríthetünk ötleteket, hogy újszerűvé varázsoljuk a kicsinyke területet, bebizonyítva: van élet a balkonon muskátli nélkül is. Ebben segítünk 5 szép balkonnövény bemutatásával. Ezek a virágok életerősek, gyönyörűek és ami nem mellékes: könnyen beszerezhetők a kertészetekben, piacokon.

Nyári viola

Fotó: Pixabay

Ez a virág azért felelős, hogy a balkonon mindig kellemes illat legyen. Viszonylag igénytelen növény, a napos helyeket kedveli, nincs szüksége túl sok gondoskodásra. Két-háromnaponta bőven elég locsolni. Ültetése előtt tegyünk a virágládája vagy a cserépbe nagyobb köveket, hogy a nedvesség könnyen átfolyjon földjében, és a víz ne rekedjen meg a gyökereinél.

Levendula

Fotó: Pixabay

A levendula színe és illata harmóniát sugároz. A virág fény-, és melegkedvelő, ezért a balkon legmelegebb és legnaposabb részét válasszuk neki. Kedveli a tápanyagban szegényebb, meszes, agyagos talajt, próbáljuk ezt biztosítani számára. A levendulának a balkon színösszeállításában is fontos szerep jut: hamvas szürke és lila színe kontrasztos ellensúlya a színpompásabb balkonvirágoknak.

Petúnia

Fotó: Pixabay

A trombita alakú növény virága megannyi színben és formában pompázik, gondozása nem igényel túl nagy szakértelmet. Ahhoz, hogy folyamatosan gyönyörködhessünk benne,  sok napfény, jó vízáteresztő képességű táptalaj, rendszeres öntözés és az elszáradt részek eltávolítása szükséges.

Csupros harangvirág

Fotó: Pixabay

A színes virágtölcsérekkel hivalkodó kétnyári növény virágait a második évben hozza. A napsütéses helyet szereti a legjobban. Hogy mielőbb örömünk legyen benne, olyan harangvirágot érdemes vásárolni, ami már szirmokat bontott. Tartása, gondozása egyszerű, nem igényel különös bánásmódot.

Porcsinrózsa

Fotó: Pixabay

A maximum 10-15 centméteresre növő virág jól bírja a szárazságot.  Magról és palántáról is viszonylag könnyen nevelhető, amit viszont javasolnak a szakemberek:  a földjéhez mindenképp adjunk homokot is. Virágzását azzal is segíthetjük, ha havonta egy alkalommal tápoldatozzuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik