Otthon költözzbe.hu

Ingatlanáremelkedés tekintetében dobogós helyen Magyarország

Hazánkban még mindig az uniós átlagot meghaladó mértékben emelkednek az ingatlanárak.

2014 óta folyamatosan nőnek a lakásárak az Európai Unió egész területén. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai alapján valamennyi régiós országban jelentős volt a lakásdrágulás. 2018 utolsó negyedévében 4,2 százalékkal nőttek a lakásárak az előző év azonos időszakának adataihoz képest.

A lakásárak legmagasabb éves növekedését az EU-ban 2018. negyedik negyedévében Szlovéniában rögzítették, ott 18,2 százalékos volt az emelkedés.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, szakemberek szerint idén is tovább folytatódik az ingatlanok drágulása, bár annak üteme mérséklődni látszik 2019-ben.

Budapest belvárosa számít jelenleg hazánkban a legdrágábbnak, ott a drágulás üteme nem fogja elérni a 10 százalékot, azonban a fellendülőben lévő, felkapott külterületek és a nagyobb megyeszékhelyek esetében 15 százaléknál magasabb áremelkedés várható idén is.

Ezek a legkeresettebb lakások Budapesten
Évek óta a panellakásokat keresik a leginkább a fővárosban a magyarok, de egyre jellemzőbb az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés is. Megfigyelhető az a trend is, hogy a vásárlók inkább a kisebb alapterületű lakások felé hajlanak.

A szakemberek szerint a kisebb településeken a várható emelkedés 10 százalék lesz idén, ugyanígy 10 százalék feletti éves áremelkedést prognosztizál az új lakások esetében is a szakértők kétharmada.

2015-től 2018 negyedik negyedévéig 35,4 százalékkal nőttek a magyar lakásárak, s ezzel az EU-s átlagot többszörösen meghaladó drágulással 29 vizsgált európai ország közül hazánk Írország és Szlovénia mögött, holtversenyben Portugáliával a harmadik legnagyobb mértékben dráguló ország lett.

Két ország van csak mindössze az unión belül, ahol az árak csökkentek: Svédországban 1,7 százalékkal, illetve Olaszországban 0,2 százalékkal.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik