Otthon

Amszerdam rájött, mi lehet a megoldás a lakásválságra

Amszterdam városvezetése azt tervezi, hogy megtiltja az újonnan épített ingatlanok bérbeadását a településen, mert véleményük szerint a lépéssel megakadályoznák a lakásárak további emelkedését és megszűnne a lakáshiány, írja a The Guardian.

Mint fogalmaztak, egyre több befektető vásárol Amszerdamban ingatlanokat olyan célból, hogy később kiadják azokat. Emiatt az átlagos lakásvásárlóknak csökkennek az esélyeik a piacon, amivel a város nem ért egyet.

Amszerdamban minden ötödik lakást befektetők vesznek meg. Tavaly január és november között tízezer külföldi állampolgár költözött a nagyvárosba, ahonnan ugyanebben az időintervallumban ugyanennyi holland állampolgár költözött el.

Egyúttal szigorítanának az Airbnb típusú lakáskiadásokon is. Egy lakást maximum harminc napra lehetne ilyen formában bérbe adni Amszterdamban, aki pedig túllépi ezt a határt, az már szabálysértést követne el.

A város szóvivője arról beszélt, nem gondolják, hogy feltalálták a spanyolviaszt, de mindenképpen javítani akarnak Amszterdam élhetőségén. Hozzátette, egy városnál az első és legfontosabb pont, hogy milyen élni benne, és csak a második, hogy milyen meglátogatni, utalva a hozzájuk érkező rengeteg turistára.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik