Otthon

Mosolygó lakásdísz a majomorchidea

Illata olyan, mint a narancsé.

Az orchideák szépségükkel és eleganciájukkal gyorsan elrabolják a növénybarátok szívét, így az első cserép orchideát gyorsan követi a második, majd a többi cserép. E virágnak rengeteg fajtája ismert,  és Magyarországon is kapható belőlük.

Egyre népszerűbbek a különleges orchideák
A Dendrobiumokatt könnyű tartani és virágoztatni.

Akad köztük egy olyan szépség, amely már-már derűt áraszt, és a lakás virágai között bizonyára nagy kedvenc lehet. Ez a majomorchidea, amely a délkelet-ecuadori és perui esőerdőkben őshonos, és a tengerszint felett 1000-2000 méteres magasságban virít tömegével.

Ha rápillantunk virágjára, külünösebb képzelőerő sem szükséges ahhoz, hogy a szirmokban valóban egy mosolygó majmot fedezzünk fel. A hegyekben folyamatosan virágzik, illata a narancsot juttatja az ember eszébe.

Ez az orchidea 1978-ban esett át a hivatalos “keresztségen”, amikor a Dracula simia nevet kapta, mely szanad fordításban majomorchideát jelent. “Fogságban” egyelőre ritka, de mint a többi orchidea, nagy odafigyeléssel és szerető gondozással a lakás ritka dísze lehet.

Fotó: Wikimedia Commons/Dick Culbert

Gondozásuk

Kicsi vagy közepes növésű orchidea fajták, ezért kis helyen is elférnek. Eredeti élőhelyükön hegyes vidéken, fák árnyékában élnek, ezért nincs szükségük se trópusi melegre, se túl sok napsütésre, a szűrt fényt kedvelik. A fiatal növényt nem tanácsos közvetlen napfénynek kitenni, mert  a túl sok fény elégetheti a virágot. Télen meleg helységben tartsuk, ahol nem éri a nap. 10-28 fok között érzi magát a legjobban.

Télen is trópusi hangulatot áraszt a csónakorchidea
Az ősz derekán védett helyre kell költöztetni, a szabad ég alatt nem szabad teleltetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik