Otthon

Hideg napokon otthonunk oázisa a télikert

Bárkinek öröme lehet egy szeletke zöldben a téli hónapokban is.

Napjaink legkedveltebb megoldásaként a már meglévő házhoz “csatolt” télikert a legelterjedtebb, amely szinte észrevétlen átmenet a belső tér és a természet között. A ház stílusához és méretéhez társuló egyre különlegesebb formatervezésű építmények szélesítik az erre szakosodott tervezők és kivitelezők palettáját, korlátokat ugyanakkor csak a helyi adottságok szabhatnak. A szerkezetet tekintve nem létezik tökéletes megoldás, éppen ezért érdemes minél több rendszert latba vetni, mielőtt bármelyik mellett elköteleznénk magunkat.

Fotó: homedesign.com

A lenyűgöző látvány mellett a télikert élettani hatásai is fontosak, mert a természet közelsége kellemesebb közérzetet szavatol legtöbbünk számára. A beözönlő napfény pozitív energiával tölt fel, fokozottabb működésre serkenti a hormonháztartást, ezáltal sokszorozva meg szellemi és fizikai teljesítőképességünket. A télikert valósággal vonzza az embert, s lábaink önkéntelenül arrafelé veszik az irányt, ha valódi feltöltődésre, lazításra vágyunk.

Van szerepe a hőszabályozásban, amely közvetve ugyan, de az élettani hatás fényét emeli. A hatalmas üvegtábláknak köszönhetően ugyanis a tér sokkal hamarabb felmelegszik, rásegítve ezzel a fűtésre. Nyáron a túlmelegedés ellen árnyékolókkal vagy a leszerelhető oldalfalakkal védekezhetünk.

Fotó: aproposconservatories.com

A télikertben gyakorlatilag bármilyen virág, fa, vagy cserje jól érezheti magát itt, ha tudjuk biztosítani nekik eredeti élőhelyük páratartalmát, hőmérsékletét. Az viszont alap, hogy a növényeknek ezen a helyen nagyobb a vízigénye, a talaj felszínén gyorsabb a kiszáradás. Ahhoz, hogy a nedvességet minél tovább megőrizhessék, ajánlatos a föld felszínét valamilyen takarónövénnyel, esetleg kaviccsal borítani. Az öntözővíz hőmérséklete akkor ideális, ha megegyezik a levegő hőmérsékletével. Száraz körülmények között a növény elhervad, a kártevők és a betegségek is hamarabb megtalálják őket.

Fotó: bellemaisoninc.com

Az alacsonyabb hőmérsékleten jól érzik magukat a citrusfélék, kaktuszok, leander vagy a korallvirág. Mérsékeltebb klíma szükséges a pálmaféléknek, mályváknak, akáciának, valamint fügének, gránátalmának. Az ennél magasabb hőmérséklet trópusi környezetet idéz, ahol vígan élnek a broméliák, páfrányok, a filodendron, a díszbanán vagy a közkedvelt orchideafélék.

Ami garantált: megfelelő gondoskodással otthonunk oázisa lehet a télikert, melyet vágyainknak megfelelően megtervezhetünk és felépíthetünk.

Kiemelt kép: homedesign.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik