Otthon

Így lehet tökéletes előszobánk

Nem mindegy, milyen látvány fogad a lakásba lépve.

A megfelelő előszoba rengeteget dobhat egy otthon élhetőségén. Nem mindegy, milyen látvány fogad minket, amikor hazaérkezünk a munkából és a reggeli indulásokat is jelentősen megkönnyítheti egy jól kialakított előtér, az első benyomás fontosságáról nem is beszélve. A kika szakembereinek inspiráló tanácsait érdemes átgondolni.

Elrendezés

A cél mindig az, hogy a területet megfelelően kihasználjuk, de közben elkerüljük a túlzsúfoltságot és megfelelő méretű helyet hagyjunk közlekedésre. Az ideális közlekedő szélessége minimum egy méter. Ha kissé szűkös a helyünk, viszont nagy belmagassággal rendelkezünk, akkor tervezzünk vertikálisan, gondoljunk magas falipolcokra vagy beépített szekrényekre, ahol felülre kerülnek a ritkábban használt dolgok.

Funkcionalitás és tárolás

Az előszoba sokszor egyfajta kiterjesztése a gardróbszekrényeknek, itt kapnak helyet gyakrabban használt cipőink és kabátjaink. Ha több tárolóhelyünk van, akkor a praktikus háztartási eszközök (például porszívó, létra, tisztítószerek) is jól megférhetnek, például egy beépített szekrényben, kisebb hely esetén azonban érdemes csak egy-egy kis szélességű, de magasabb szekrényt választanunk, ahová például befér a partvis, seprű és felmosó. A tárolóhely maximalizálására megoldás lehet az állófogas és a fali akasztó. Magasságuk megválasztásánál viszont gondoljunk a család apróbb tagjaira is.

Mindemellett az előszobának nagyon fontos szerepe, hogy megkönnyítse a mindennapi készülődést, így érdemes kialakítani egy lepakoló részt (például táskáknak, kulcsoknak, vagy bevásárlószatyroknak). Egy ülőhely is jól jön öltözködésnél, vagy a cipő le- és felvételénél. Ha olyan ülőpadot választunk, ami tárolóként is funkcionál, elrejthetjük az épp nem hordott cipőket.

Fontos a tükör

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tükörről (vagy tükörajtós szekrényről) sem, amiben ellenőrizhetjük aznapi összeállításunkat, sminkünket és hajunkat, mielőtt kilépünk otthonunk ajtaján.

Kiemelt kép: moobel1.ee

Ajánlott videó

Olvasói sztorik