Otthon

Elképesztő innováció, a jövőben fél liter víz is elég a saláták fejlődéséhez

A saláta az egyik legjobb barátunk, a jövőben pedig nevelhetjük akár az asztalunkon is.

Szerencsére ma már az év minden szakában könnyen beszerezhető sokféle saláta, amelyeket ugyan melegházakban termesztenek, de ezeket manapság már a legtöbb helyen környezettudatosan termálvízzel fűtik, vagyis nem pazarolnak energiát a fűtésre, hanem a természet ajándékának számító, nálunk sokfelé megtalálható meleg vízzel fűtik. Viszonylag gyorsan növő zöldségfélékről van szó, így szívesen is foglalkoznak vele a gazdálkodók.

Jó hír, hogy hamarosan már nem szükséges kert, sőt balkon sem, ha friss salátát szeretnénk enni, hiszen egy innovatív megoldással megérkezett az Agressively Organic.

Fotó: aggressivelyorganic

Amit érdemes tudni a leveles zöldsalátákról

  • Alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g leveles zöldsaláta 17-18 kcal energiát tartalmaz, de még a spenót is csak 20 kcal-t, ehhez viszont magas rosttartalom párosul, ezért a diétás étrendbe remekül beilleszthető.
  • A rostoknak köszönhetően nagyon jótékony hatása van az anyagcserére, érdemes napi egy étkezést salátával kiváltani – akár más zöldségfélékkel, sovány sajtokkal gazdagítva.
  • Klorofillban gazdag, így lúgosító, méregtelenítő, tisztító hatású.
  • Alacsony kalóriatartalma miatt a zöldsaláta glikémiás indexe nulla, így a fogyasztásával fenntartható a vércukorszint.
  • Magas C-vitamin-tartalmúak, így gazdag antioxidáns-forrásnak számítanak, ez jótékonyan hat nemcsak a szervezetre, de fiatalítja a bőrt is.
  • Bővelkedik még B-vitaminokban is, amik az idegrendszerünket segítik, de nyugtató hatását nem csak ennek köszönheti, hanem a benne lévő úgynevezett lactucarium nevű anyagnak is. (forrás:cookta)
Fotó: aggressivelyorganic

Kis lakásban is lehet friss salátánk?

A válasz igen. Az Indiana-i székhelyű cég a Micro Growth Chamber Systems-et kínálja, ami akár egy 10×10 méteres helyiségben is több salátát terem, mint egy többször annyi területű ökológiai gazdálkodásban. A rendszer ráadásként lényegesen kevesebb vizet használ, hiszen elég 1-2 hetente öntözni.
Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet becslése szerint az élelmiszertermelésnek világszerte 50 százalékkal kell növekednie ahhoz, hogy 2050-re a 20 milliárd embernek megfelelő élelmet biztosíthasson a Földön. A szervezet arról is tájékoztatott, hogy az éhezés egyre több embert érint, így mielőbbi intézkedésre van szükség.

Egyre több cég foglalkozik az élelmiszer-bizonytalanság megszüntetésén, aminek egyre inkább járható útja lesz, az otthoni, irodai termesztés.

Ezek a rendszerek még azok számára is alkalmasak, akiknek nincs kertészeti tapasztalata.

Az új szerves rendszerek a hidroponika elvét alkalmazzák, egyszerű formában, szűrők vagy szivattyúk nélkül. Az Aggressively Organic termékek egy összecsukható kartondobozból, egy bélésből, egy kókuszdobos lemezből állnak, amibe magokat ültetnek, újrahasznosított poharakba teszik a magokat, vízzel és tápoldatok segítségével nőnek.  Nincs szükség áramra, bár javaslatok szerint az asztali lámpa jó opció lehet a növények egészségesebb fejlődéséhez.

A rendszer rendkívül vízhatékony,  míg a hagyományos termesztésben kb. 100 liter víz szükséges egy saláta kifejlődéséhez, addig ezzel a módszerrel elég csupán fél liter.

Az Aggressively Organic jelenleg sorozatgyártásban készül és a cég még ebben a hónapban megkezdi a “Beta 2” megrendeléseinek teljesítését. A vállalat, a Micro Growth Chamber Systems különböző lehetőségeket kínál: kilenc csomag, kilenc növényfajtával, amiben többek között lesz fejes saláta, jégsaláta, szívsaláta, madársaláta, rukkola és spenót.

Introducing Aggressively Organic Micro Growth Systems™ from Aggressively Organic on Vimeo.

Címlapfotó: aggressivelyorganic

via/inhabitat

Világszerte hódít az elemekből összerakható minikert
Ezzel az újdonsággal minden nap más minikert díszítheti otthonunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik