Otthon

Élénk színek és mintás darabok 2018 burkolólap trendjei között

Visszatér a 70-es évek padlója, előtérbe kerülnek a mintás burkolatok és a szürke, hűvös árnyalatok helyett az élénk színek dominálnak idén.

Az enteriőr kialakításában a csempe mellett a burkolat is meghatározó szerepet játszik. Itt is észrevehető, hogy megjelentek a minták és az élénk színek. Mutatunk néhány ötletet 2018 trendjei közül.

Mintás padlók

Reneszánszukat élik a mintás, cementlaphatású padlók. Az eredeti, cement felhasználásával készült lapokat a mai napig öntéssel állítják elő. A körülményes gyártási technológia miatt jóval drágább, mint a csempe. Mivel újra divatba jött, ezért a gyártók ma már készítenek cementlaphatású csempéket és burkolatokat is, amik sokkal olcsóbbak, mint az eredeti cementlap. Az ennyire mintás burkolatokat főleg fürdőszobákban és konyhákban mutatnak jól. Ha mintás a burkolat, akkor valami egyszínű fali csempét érdemes mellé választani.

Fotó: Zalakerámia

Ultraviola, 2018 trendszíne az otthonunkban

Az idei év hivatalos színe az ultraviola, ami egy kék alapú lila árnyalat. Az adott év hivatalos színét 2000 óta minden évben az amerikai Pantone vállalat határozza meg. Nemcsak a textiliparban jelenik meg ez a szín, hanem a lakberendezésben is. Sokan megijedhetnek ettől az árnyalattól, pedig világos vagy fehér színnel kombinálva üde, fiatalos hatást kelt. A lila csempét és burkolatot főleg fürdőszobákban használják, konyhákban inkább csak háttérfalat burkolják ezzel a színnel.

Fotó: thinkstock

Természet színei és régi új formák

Bár a fehér az örök, de idén visszatértnek a természet színei: a barna különböző árnyalati, a mélyzöld és az tengerek kékjei. Élénk és sötét színek váltják – vagy épp keverednek egymással. Nem csak az árnyalatok lettek élénkebbek, de a burkolólapok formáiban is izgalmas megoldások születtek. Visszatért a metrócsempe, ami egy sötétebb vagy mintásabb padlóval remekel párosítható.

Fotó: Zalakerámia

Míg 2017-ben a hat -vagy nyolcszögletű burkolatok és különböző kirakási minták uralták a piacot, idén a geometriai minták kerülnek előtérbe.

A 70-es évek padlója visszatér

Fotó: Zalakerámia

Újra divat lett a terrazzo mintás burkolat.  Először a 14. századi Velencében, a munkások használták teraszaik díszítésére a megmaradt márványlapokat, onnan indult hódító útjára. A 70-es években lett újra nagyon népszerű a kőtörmelékből, színes márványból és cementből készült padlólap.  Ma már igazán változatos mintájú és színű változatokban kapható, ami remekül illeszkedik egy 21. századi lakáshoz.

Szponzorált tartalom

A cikk a Zalakerámia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik