Otthon

Hasznos ötletek és tanácsok függőleges kertekhez

Egyre többen kedvelik a függőleges kertet, mert nem csupán szép, de praktikus is.

A mindennapokban tapasztalható szűkülő élettér sok esetben kreatív megoldásokkal gazdagít. Ilyen a megszokottól eltérő függőleges terjeszkedés, ami a házak falain túl ma már a kertekben is egyre nagyobb teret hódít. A függőleges kertben a haszonnövények egymás fölött nőhetnek, ami nem csupán hasznos, de sok esetben dekoratív színt visz a kert vagy lakás egy-egy szegletébe.

Alapos tervezéssel  a legtöbb növény alkalmas lehet függőleges kert kialakításához. Az Életszépítők tanácsait összefoglalva mutatjuk, mire figyeljünk.

  • Fontos, hogy hasonló igényekkel, szükségletekkel bíró fajtákat válogassunk össze. Lehetőleg azonos legyen a vízigényük, így az öntözés minden egyed számára ideális. Az is lényeges, hogyan viszonyulnak a napfényes időtartam hosszához, a talajösszetételhez.
  • Minden függőleges kert igényel valamilyen tartószerkezetet, ami biztosítja a fal fizikai védelmét, emellett rögzíti a talajt és segíti a víz áramlását. Az optimális termesztőközeg fenntartásához, attól függően, hogy milyen növényeket használunk, természetesen szükség van rendszeres karbantartásra, metszésre is.
  • A következő fázis a vázszerkezet és az ültetőközeg kialakítása. Előbbihez faléceket, vagy raklapot is használhatunk, az ültetőközeghez pedig virágföldre és komposztra van szükség, amit tőzegmohával és tyúkhálóval rögzíthetünk.
  • A növények beültetése előtt öntözőcsöveket, vagy az alsó szintre tartályokat helyezhetünk el a palánták között. A locsolás így automatizálható, az öntözővíz egyenletesen elosztható, a túlfolyó víz pedig a tartályokban gyűlhet össze.
  • A növények megfelelő fejlődése érdekében rendszeresen pótoljuk a tápanyagot, metszéssel, ritkítással gondozzuk a függőleges kertet.
Galéria

Ha úgy döntünk, hogy ne legyen föld, akkor két filcréteg közé tegyük a növények gyökereit, és folyamatosan a vízbe adagolt tápoldattal kell biztosítani a növényeknek a tápanyag utánpótlást. Ha lesz föld is, akkor a heti egyszeri tápoldatozás elegendő lehet, ha a lecsöpögő vizet folyamatosan visszaforgatjuk a rendszerbe.

A francia nemzetiségű Patrick Blanc első növényfalinstallációi óta már igen sok növényfal megoldás született világszerte. Ahogy fejlődik a technológia, úgy jelennek meg a hagyományos, geotextíliába ágyazott rendszerek után az újabb és újabb elemekkel bővített zöldfal újítások.

Galéria

 

A  moduláris élő falpanel használatával bármilyen környezetben, szinte azonnal buja függőleges kert hozható létre. Az ipari nemezbe ágyazott zöldfalakhoz hasonlóan, a zsebek könnyen átszellőznek, meggátolva ezzel a növények gyökereinek rothadását. A beültetés után a növények könnyen meggyökereznek.  Függőleges helyzetének köszönhetően kis területen is lehetőség nyílik gyógy- és konyhakerti növények termesztésére, akár öntözőrendszer beépítése mellett.

Minigarden egy újabb növényfal-koncepció, mely mérete miatt egy nagyon könnyen kezelhető zöldfalrendszer, különösen azok számára, akik kis területen szeretnének kertészkedni, illetve vertikális kertet létrehozni. A rendszer elnevezése is arra utal, hogy a tér egy egészen apró részében is lehetséges függőleges kertet létrehozni.

Fotó: ideintreucasa.ro, , goodhomedesign

Újdonság a kiskertekben: fahasábból és rönkfából készült kerítések, térelválasztók
Ha az újszerű megoldások hívei vagyunk, akkor ezekbe a térelválasztókba biztos, hogy beleszerelmesedünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik