Otthon
Open window with view to a snowy winter scene through curtains

Szellőztetési mindentudó a téli napokra

24.hu
24.hu

2018. 02. 25. 08:24

A lakás légcseréje a legnagyobb mínuszokban is fontos.
Korábban a témában:

A lakóházak korszerűsítésének népszerűsége évről-évre nő, és ezzel egy időben a penészes lakásokról szóló panaszok is egyre gyakoribbak. Kevesen gondolják, hogy a legtöbb ilyen jellegű problémát a nem kielégítő szellőztetés okozza. Adódik tehát a kérdés: mit tegyünk, ha a drága pénzen „megvett” meleget nem szeretnénk kiengedni az ablakon, ugyanakkor a megfelelő légcseréről is gondoskodni szeretnénk? 

A legtöbb problémát egyértelműen az újonnan beszerelt nyílászárók okozzák, ugyanis amíg a régiek engedtek be némi friss levegőt a lakásba, addig a korszerű nyílászárók teljesen légmentesen zárnak. Ez nem baj, hiszen a lényeg az, hogy a megtermelt hőenergia ne szökjön ki a levegővel együtt. A probléma inkább a szellőztetési szokásokkal van.

Nem várhatjuk a megoldást kizárólag a korszerű termékektől, tudatosnak kell lennünk életvitelünkben és ez alól a szellőztetés sem kivétel.

Hogyan szellőztessünk tehát, ha nem szeretnénk túl sok hőt veszíteni, ám gondoskodni szeretnénk a megfelelő légcseréről is?

A szakemberek legfontosabb tanácsa, hogy semmiképpen se szellőztessünk huzamosabb ideig résnyire nyitott ablakokkal. Ez elterjedt megoldás, de semmilyen szempontból nem szerencsés. A légcsere így nem kielégítő, és a hőenergia teljesen ellenőrizetlenül távozik a szabadba. Emellett pedig az ablakok környékén túlságosan kihűl a fal, ami akár penészedést is okozhat.

Alapvető szellőztetési tudnivalók a hidek napokra

  • Szellőztetés előtt teljesen tekerjük le a fűtést, és várjuk meg azt is, hogy a fűtőtestek kihűljenek.
  • Teljesen tárjuk ki az összes ablakot és ajtót, és 5-10 percig hagyjuk így azokat. Így a légcsere maximális lesz, és a falak sem tudnak ennyi idő alatt kihűlni. Amikor becsukjuk az ablakokat, gyorsan visszamelegedik a lakás.
  • A téli időszakban lehetőleg a déli órákban szellőztessünk a leghosszabb ideig, amikor többnyire magas a hőmérséklet.
  • Fürdés, vagy nagyobb páraképződés után mindig szellőztessünk ki.
  • Naponta 3-5 alkalommal szellőztessük át a lakást.

Kiemelt kép: pixers.pl

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.