Otthon

Szellőztetési mindentudó a téli napokra

A lakás légcseréje a legnagyobb mínuszokban is fontos.

A lakóházak korszerűsítésének népszerűsége évről-évre nő, és ezzel egy időben a penészes lakásokról szóló panaszok is egyre gyakoribbak. Kevesen gondolják, hogy a legtöbb ilyen jellegű problémát a nem kielégítő szellőztetés okozza. Adódik tehát a kérdés: mit tegyünk, ha a drága pénzen „megvett” meleget nem szeretnénk kiengedni az ablakon, ugyanakkor a megfelelő légcseréről is gondoskodni szeretnénk? 

A legtöbb problémát egyértelműen az újonnan beszerelt nyílászárók okozzák, ugyanis amíg a régiek engedtek be némi friss levegőt a lakásba, addig a korszerű nyílászárók teljesen légmentesen zárnak. Ez nem baj, hiszen a lényeg az, hogy a megtermelt hőenergia ne szökjön ki a levegővel együtt. A probléma inkább a szellőztetési szokásokkal van.

Nem várhatjuk a megoldást kizárólag a korszerű termékektől, tudatosnak kell lennünk életvitelünkben és ez alól a szellőztetés sem kivétel.

Hogyan szellőztessünk tehát, ha nem szeretnénk túl sok hőt veszíteni, ám gondoskodni szeretnénk a megfelelő légcseréről is?

A szakemberek legfontosabb tanácsa, hogy semmiképpen se szellőztessünk huzamosabb ideig résnyire nyitott ablakokkal. Ez elterjedt megoldás, de semmilyen szempontból nem szerencsés. A légcsere így nem kielégítő, és a hőenergia teljesen ellenőrizetlenül távozik a szabadba. Emellett pedig az ablakok környékén túlságosan kihűl a fal, ami akár penészedést is okozhat.

Alapvető szellőztetési tudnivalók a hidek napokra

  • Szellőztetés előtt teljesen tekerjük le a fűtést, és várjuk meg azt is, hogy a fűtőtestek kihűljenek.
  • Teljesen tárjuk ki az összes ablakot és ajtót, és 5-10 percig hagyjuk így azokat. Így a légcsere maximális lesz, és a falak sem tudnak ennyi idő alatt kihűlni. Amikor becsukjuk az ablakokat, gyorsan visszamelegedik a lakás.
  • A téli időszakban lehetőleg a déli órákban szellőztessünk a leghosszabb ideig, amikor többnyire magas a hőmérséklet.
  • Fürdés, vagy nagyobb páraképződés után mindig szellőztessünk ki.
  • Naponta 3-5 alkalommal szellőztessük át a lakást.

Kiemelt kép: pixers.pl

Ajánlott videó

Olvasói sztorik