Otthon

A jövő lámpái: feltalálták a világító növényeket

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai létrehoztak egy olyan növényt, amelynek levelei a beágyazott nanorészecskék segítségével világítanak, a technológia továbbfejlesztésével pedig a jövőben a lámpák helyett fák boríthatják fénybe a közterületeket – írja az Independent. A szakértők abban reménykednek, hogy a hagyományos fényforrásokat önfenntartó alternatívák válthatják fel.

A víziónk az volt, hogy készítsünk egy olyan növényt, ami asztali lámpaként működik anélkül, hogy áramhoz kellene csatlakoztatni, a fényt ugyanis a növény metabolizmusa táplálja

– magyarázta Michael Strano professzor, a tanulmány vezetője.

Hogy a tesztelt növény önmagától tudjon világítani, a kutatócsoport a szentjánosbogarakat is megvilágító luciferázt hívták segítségül. A luciferáz nanorészecskék luciferinnel és koenzim A-val kombinálva érték el a kívánt eredményt.

Massachussetsi Műszaki Egyetem

Miután beadagolták a növényekbe az imént említett részecskéket tartalmazó oldatot, nagy nyomásnak tették ki őket, ezáltal a leveleik közel négy órán át fénylettek.

Bár a technológia még további kísérletekre vár, a csapatnak komoly ambíciói vannak, hogy miként lehet alkalmazható a jövőben.

A célunk az, hogy egy csíranövényen is elvégezzük a kezelést, és hogy a növény egész életében világítani tudjon ezután. A munkánkkal jó úton haladunk, hogy az utcai lámpákat és a háztartási világítást önfenntartó alternatívákkal helyettesítsük

– fogalmazott Michael Strano.

Korábban történtek próbálkozások a növények géntechnológiával történő megvilágítására, de kevés sikert eredményeztek és csak néhány fajra korlátozódtak.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem csapata ezzel szemben a saját fejlesztését már tesztelte salátán, kelbimbón, spenóton és vízitormán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik