Otthon

Ezt tegyük a vízbe, hogy tovább bírja a vágott virág

Nincs rosszabb annál, ha a párunktól pénteken kapunk egy gyönyörű csokor virágot, de hétfőn már dobhatjuk is ki a kukába, mert elpusztult a vázában.

Egyet se féljünk, ugyanis van néhány hatásos megoldás, hogy meghosszabbítsuk virágaink életét otthonunkban – írja az MNN.

Mi működik?

Cukor. Már azzal megmenthetjük a virág életét, ha egyetlen teáskanál cukrot öntünk a vázájába. A cukor ugyanis olyan tápanyagokkal szolgál a virágok számára, amelyet a földből eltávolítva már nem kapnak meg.

Ecet. Egyesek szerint az ecet gátolja a baktériumok terjedését. A legtutibb módszer a baktériumok távol tartására, ha cukrot keverünk el az ecetben, majd az egyveleget becsurgatjuk a vázába még azelőtt, hogy a virág benne lenne. Ez egy igazán hatásos élethosszt növelő kombináció.

Szénsavas üdítő. Egy kevés 7-Up vagy Sprite anélkül segít a virág életben maradásában, hogy elszínezné a vázában a vízet. Hogy mi ebben a tudomány? Az üdítőkben lévő cukortartalom elősegíti a növények táplálását, segít csökkenteni a víz pH-értékét ezáltal lehetővé téve a virágoknak, hogy minél több tápanyagot szívjanak fel magukba.

Vodka. Az etilénként ismert vegyi anyag miatt virágzanak majd hervandak el a virágk, barnul meg a banán héja és lágyul meg az avókádó. A vodka azért jó, mert lassítja a virágok természetes etiléntermelését.

Mivel teszünk rosszat?

Pénzérmék. Sokan azt hiszik, hogy a virágok tovább élnek, ha a váza aljára pénzérméket rakunk, mert azok gátat szabnak a baktériumoknak. A probléma ezzel az, hogy az érmék manapság főként cinkből készülnek. Ráadásul az érmékben lévő réz nem is oldódik.

Aszpirin. A közhiedelem szerint jó megoldás aszpirint tenni a virág vízébe. Ehhez képest egy friss kutatás kimutatta, az aszpirin nem hogy tovább életben tartja a növényeket, inkább ellenkezőleg, hamarabb elpusztulnak miatta.

Fehérítő. Bár néhány csepp fehérítő segíthet vázából való eltávolításában, eközben kiszárítja és elfehéríti a virágok szárát.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik