Otthon

Tikkasztó melegben jól jöhet: így készül az igazi szicíliai jégkása

Bár a jégkása csak víz, cukor és gyümölcs keveréke, mégis nagy népszerűségnek örvend, kiváltképp forró nyári napokon.

A jégkása egy szicíliai édesség, ami már itthon is igen közkedvelt finomság. Ezt a félig fagyasztott, kásává tört finomságot nem csupán a strandon vagy utcai árusnál fogyaszthatjuk, hanem  könnyen és egyszerűen elkészíthetjük otthon is. Finom édesség és nagyszerű frissítő akár isszuk, akár fagyi helyett kanalazzuk. Továbbá kitűnő fogás vendégváráshoz, egy magányos kávészünethez, a szieszta idején vagy, ha egyszerűen csak egy hideg édességre vágyunk a nyári hőségben.

Az eredeti szicíliai recept alapján a jégkása durvább, mint az általános, és a citromos, a kávés, a mandulás és a mentás ízesítésű jégkása a legnépszerűbb. Szicíliában reggelire is fogyasztják például egy briós mellé, továbbá bármelyik napszakban a kávé mellé is kínálják vagy egy könnyű nassoláskor aprósüteményekkel tálalják. Frissítő italként vagy hűsítő desszertként egyaránt fogyasztják.

A jégkása receptje

Hozzávalók

  • 6 dl víz
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 2 db citrom
  • 1 kg gyümölcs

Elkészítése

Először készítsük el a szirupot.  Egy lábasban folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön forraljuk fel a vizet és a cukrot. Adjuk hozzá a citrom levét, és tegyük félre hűlni. Ezután az kedvenc gyümölcsünket tisztítsuk meg, ha szükséges, magozzuk ki, és turmixoljuk pépesre. A gyümölcspépet és a citromos szirupot keverjük össze. Ezután a készítményt öntsük egy edénybe és tegyük a mélyhűtőbe. Félóránként keverjük, vagy törjük át villával, hogy ne fagyjon meg teljesen. Italként pohárban, vagy desszertként tálkában, kehelyben esetleg félbe vágott gyümölcshéjban (narancs, lime, papaya) fagylalt helyett, gyümölcs darabokkal kínálhatjuk.

 

Fotó: pixabay.com

Tippek

  • Az összeturmixolt gyümölcsöket helyettesíthetjük készen vásárolt gyümölcslével vagy gyümölcspürével is. Ez jó megoldás lehet, ha kevés az időnk vagy nem akarunk gyümölcs hámozással, aprítással bíbelődni.
  • Ízesíthetjük aprított mentával, citromfűvel, darált dióval, mandulával, mogyoróval.
  • Ha túl sok kását készítettünk, nem kell kiöntenünk a felesleget. Készíthetünk belőle pálcikás jégkrémet.
  • A jégkását úgy is elkészíthetjük, hogy mikor elkészült, akkor jégkocka-tartóba öntjük, majd lefagyasztjuk. Az így elkészült jégkockákat pedig fogyasztás előtt összeturmixoljuk.
  • Ha diétázunk, akkor a cukrot helyettesítsük mézzel. Így a fogyókúra alatt is ehetünk édességet anélkül, hogy egy valóságos kalóriabombát fogyasztanánk el. Laktóz allergia vagy vegán étrend esetén: mivel nem tartalmaz tejterméket, ezért a laktóz érzékenyek és a vegánok is fogyaszthatják ezt a hűsítő finomságot.
  • Elkészítésekor turbózhatjuk, és ízlés szerint adhatunk hozzá gyümölcslikőrt vagy pezsgőt. Csak felnőtteknek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik