Otthon

Milyen színvilágú legyen a gyerekszoba?

A választásnál vegyük figyelembe csemeténk temperamentumát és igényeit.

Lakberendezők és dizájnerek is sokat foglalkoznak azzal, milyen is legyen a gyerekszoba, hiszen az a kicsik olyan élettere, ami számukra dolgozószobát, szabadidős teret és hálószobát is jelent.

Ami gyakori kérdésként merül fel, az a gyerekszobák színvilágának kiválasztása

E tekintetben erősen megoszlanak a vélemények: akadnak, akik szerint a fehér falaknak lejárt az ideje, mások pedig úgy vélekednek, hogy mivel a játékok és könyvek nagy része színes, a fehér fal ideális.

Szeli Bernadett lakberendező-dizájner a színekről a következőt vallja:

Ami biztosan elmondható, hogy a tiszta színek nem biztosítják a megfelelő nyugalmat. A túlságosan erős színek ingerültté tehetik a gyermekeket, ezért kisebb gyermekeknél inkább pasztell színeket alkalmazzunk, óvodáskortól használhatunk erősebb, intenzív árnyalatokat – de ne essünk túlzásokba. Azt is megtehetjük, hogy csak egy falat festünk élénk színűre, vagy tapétát alkalmazunk arra.

Mivel nem minden gyermek egyforma, a színpszichológusok szerint, mindenképpen vegyük figyelembe csemeténk temperamentumát és igényeit. A zöld nyugtató szín, így a nagyon mozgékony gyerekekre jó hatással van. A piros árnyalatai elevenebbé teszik a kicsiket.

Legyünk óvatosak a minták és a színek együttes alkalmazásánál! Ha színesek a falak, a bútorok legyenek egyszerűbbek, a mesefigurás tapétával, függönyökkel vagy szőnyegekkel pedig bánjunk csínyján – véli Szeli Bernadett.

Képeinkből minden szülő meríthet ötletet. Jó nézelődést kívánunk!

Fotók: homeideasmag.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik