Mobil

Így védje mobilját ebben a pokoli hőségben

Már javában tombol a nyár, a strandolások és napozás ideje, a mobilt pedig semmi esetre nem hagynánk otthon. Az évszak azonban megviselheti a készüléket is, ha nem figyelünk oda: ott a felforrósodott készülékház, a belassult rendszer, a homokkal teli csatlakozók problémája.

Az LG sajtóközleményben ajánl útravalóként  pár nagyon hasznos tippet.

Ne legyen sokat a készülék a napon!

A tengerparton, napozás közben böngészni az internetet jó elfoglaltságnak tűnhet, ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a telefonunk nem élvezi annyira a hőséget, mint mi. Éppen ellenkezőleg: a telefon belső alkatrészei, de még a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak az extrém hőmérsékletre, ezért a direkt napsütésnek való kitettség tartós károkat okozhat a készülékben.

Fotó: Fabrice Lerouge/Onoky/Photononstop

A túlzott hőség adatvesztéshez, a telefon végleges elromlásához vagy lelassulásához, de akár az akkumulátor megrepedéséhez is vezethet.

Ha úgy érezzük, hogy a szokásosnál melegebb a készülékház, lépjünk ki a nem használt alkalmazásokból, kapcsoljuk be az energiatakarékos vagy repülő üzemmódot, és tegyük árnyékos helyre a telefont”

– figyelmeztet Hriczkó Tamás, az LG mobilkommunikációs üzletágának regionális műszaki osztályvezetője.

Ha ez sem segít, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket. Ha szobahőmérsékleten is túlmelegedést tapasztalunk, valószínűleg gond van az akkumulátorral, és érdemes felkeresnünk egy szakembert.”

Okosan állítgassuk a fényerőt!

Erős napsütés esetén előfordul, hogy abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán feloldottuk a mobilunk képernyőjét.  Sokszor a helyzetbe beletörődve inkább megvárjuk, amíg végre árnyékos helyre kerülünk.

A képernyő fényerejének megnövelésével még erős napsütés mellett is jól láthatóak maradnak az üzenetek és a fényképek. A megoldáshoz egy mozdulattal hozzáférhetünk, hiszen a képernyőt lehúzva egyből megjelenik a fényerőt szabályozó csúszka.

Érdemes azonban észben tartani, hogy minél magasabb a fényerő, annál gyorsabban merül a készülék, így jobban járunk, ha a napfényről visszavonulva visszaállítjuk az eredeti értéket. Számos készülék már rendelkezik úgynevezett automata fényerősség funkcióval, amely egy szenzor segítségével, a fényviszonyok szerint változtatja a fényerőt, így nem kell bajlódnunk az állítgatással.

Forrás: ThinkStock

A másik bajos jelenség a fényvisszaverődés lehet, erős fényviszonyok mellett megeshet, hogy csak a saját tükörképünket látjuk. Már Magyarországon is számos helyről rendelhetünk tükröződés elleni fóliát, amit méretre vágva bármilyen képernyőn bátran használhatunk.

Vigyázzunk a homokkal és a vízzel!

A nem vízálló telefonunk megvásárlásakor megesküdtünk, hogy sosem visszük víz közelébe, mégis ezzel próbálunk slow motion videót csinálni a család közös vízbe ugrásáról. A víz jobb esetben csak a telefonra fröccsen, rosszabb esetben még a készüléket is beleejtjük a vízbe. Ha ezt a hibát nem követjük el, a homokos tengerpartra biztosan elvisszük magunkkal a mobilt, hogy később a még az adapterben is homokot találjunk.

Forrás: ThinkStock

Ha már megtörtént a baj, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vegyük ki a tokból és távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt. Egy száraz ruhával töröljük le a vizet, majd helyezzük a telefont egy tál nyers rizsbe minimum egy napra. A száraz rizs magába szívja a nedvességet, így kiszárítja a pórul járt készüléket.

Ha a telefonban ragadt homoktól szabadulnánk, a tisztítás előtt mindenképpen kapcsoljuk ki a mobilt, és lehetőség szerint használjunk sűrített levegőt a szemcsék kifújására. Jövőre pedig tegyünk a bőröndbe egy zárható műanyag tasakot, vagy invesztáljunk be egy megbízható, víz- és porálló telefonra vagy telefontokra.

Ne hagyjunk készüléket az autóban!

Sokan a fenti balesetek elkerülése érdekében inkább az autóban, a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban gondosan elrejtve tárolják az értékeiket strandoláskor. Ez azonban a legrosszabb, amit tehetünk: 30 fokos hőségben az autó belső terének hőmérséklete percenként egy fokot melegszik, így gyorsan elérheti akár a 60-70 fokot is, ami többek között a mobilunkra nézve is végzetes lehet.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik