Mobil

Itt a válasz az Instagram nagy rejtélyére, avagy mit jelent a nézősorrend az instasztorid alatt

Mióta az Instagram bevezette a Stories formátumot, avagy a 24 óra után eltűnő napi pillanatképeket és videókat, azóta piszkálja a felhasználók fantáziáját egy fontos kérdés. Mégpedig az,

hogy egész pontosan milyen logika mentén listázza sorrendben az algoritmus azon felhasználókat, akik megnézték adott történetünket?

Mivel az Instagram mindig is szűkszavú volt a szolgáltatás algoritmusával kapcsolatban, ezért a sok idővel rendelkező, szívesen kombináló netezőkre hárult a feladat, hogy előálljanak a magyarázattal.

A Reddit felhasználóinak több teóriájuk is van. Hogy melyiket tartjuk a legvalószínűbbnek, már saját megítélésünkön múlik, az Instagram vélhetően sosem fogja elárulni. A fórumozók a teszt során több kamufiókot is regisztráltak, amiken keresztül lájkolták, nézegették egymást, figyelve, hogyan változik a sorrend. A kitartó terepmunka alapján állapították meg az alábbiakat.

A STALKER-TEÓRIA

Eszerint azok kerülnek a lista első öt helyére, akik a legtöbbször nézegetik a profilunkat, akár úgy, hogy soha nem is nyomnak szívecskét semmire, vagy egyáltalán nem kommentelnek, csak csendben figyelnek.

A stalker-teória ellentettje, hogy azok kerülnek felülre a listán, akik minket érdekelnek legjobban – tehát nem azok, akiket mi érdeklünk. Ha tehát mindennap hússzor lepörgetjük a szomszéd képeit,

akkor ne csodálkozzunk, ha idővel ő kerül felülre.

Ezt többen is valószínűnek tartják, ám a kísérletezőknek az is feltűnt, hogy az első öt helyezettben szinte biztos van legalább egy olyan személy, akivel semmi interakciónk nincs, sok esetben még azt sem tudjuk pontosan, hogy kicsoda. Éppen ezért sokan inkább az előbbi esetet tartja valószínűnek.

A nézők sorrendje árulkodó, de a megoldás azért nem teljesen világos – Forrás: ThinkStock

50 FELETT VÁLTOZIK AZ ÉLET

Amennyiben 50-nél kevesebb ember látta a történetet, a sorrend kronologikus, azaz időrendben mutatja, hogy ki nézte meg először és utoljára a tartalmunkat. A felhasználók tesztjei szerint a lista azután rendeződik át, hogy a poszt átlépi a bűvös ötvenes számot.

Ekkor lép be a képbe az algoritmus, ami az alapján rangsorolja feljebb az Insta Storyt megtekintő többi profilt, hogy mennyire sok az egymás közti interakció: lájkokat, látogatásokat, privát üzeneteket is beleszámítva, és ehhez adódik hozzá a már fentebb említett két stalker-teória valamelyike.

Nyitó illusztráció: PixaBay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik