Mobil

Elképesztő, hogy milyen mobilt használt egy mexikói drogkartell

A kanadai Phantom Secure nevű cég már több tízmillió dollárt keresett olyan módosított BlackBerry mobilok eladásával, amelyeket többek közt a mexikói Sinaloa Cartel nevű drogszervezet is használt, közölték nyomozók. Ez az első olyan alkalom, hogy amerikai hatóság azzal vádol egy magáncéget, hogy bűnözők számára kínál titkosított technológiát. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium múlt héten tartóztatta le Vincent Ramost, a cég vezetőjét négy társával együtt.

Az egyedi igényekre szabott, extra biztonságos mobilok módosításával foglalkozó céget zsarolással és drogkereskedésben való összeesküvéssel vádolják, amiért simán életfogytiglan jár az USA-ban.

A nyomozók szerint ugyan majdnem minden piacon lévő mobil erős titkosítást használ, a Phantom Secure elszámoltatható, mivel szándékosan a nemzetközi drogkereskedelem megkönnyítéséért hozták létre. Előfizetéses modellben kínálták a telefonokat, fél évnyi használat 2-3 ezer dollárba került, és csak úgy lehetett hozzáférni egyhez, ha egy másik előfizető már igazolta a felhasználót.

A hatóságok szerint közel 20 ezer Phantom Secure által módosított készülék lehet használatban világszerte. A kommunikáció panamai és hongkongi szervereken zajlik, így különösen nehéz visszanyomozni. Ráadásul majdnem minden olyan alapvető kommunikáció használatát letiltották: a hívást, a mikrofont, a GPS-t, a kamerát, a különféle csevegő appokat, kizárólag a szöveges üzenet küldésének lehetősége maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik