Mobil tesztlabor

A húgom feloldotta a Samsung mobilom, pedig nem vagyunk ikrek

A Samsung Galaxy A8 nem egy rossz telefon összességében, mégis mostoha szerep jutott neki. Csúcstelefonnak nem elég, középkategóriásnak drága, talán az elődökhöz hasonlóan céges tucattelefon lesz belőlük.

Egy gyors tesztre már elkaptuk a Samsung A8 telefont, ami januárban a magyar piacra is megérkezett. Ez az a telefon, amit azoknak szánnak, akik már nem vennék meg a csúcstelefont, viszont szeretnének jó minőségű készüléket. Ha ennyi az elvárás, ennek ez a telefon tökéletesen megfelel, és jóval olcsóbb, mint mondjuk egy Note 8.

A Samsung A8 olyan mint egy csúcsmobil, csak olcsóbb
Duális kamerát tettek az előlapra, hogy legyen mivel szelfizni.

Furcsa ez a prémium középkategória, hiszen szerénység rá azt mondani, hogy egy középkategóriás telefonról beszélünk, mert annál jóval többet tud – még más gyártók középkategóriásnak hirdetett készülékeihez képest is. Viszont azt sem mondhatjuk rá, hogy csúcskategória, hiszen arra ott van a Samsung S8 és Note 8, amik tudásban és teljesítményben is felülmúlják a kistestvért. Szóval egy kicsit mostoha kategória, amit ennek a készüléknek be kell tölteni. Nagyjából olyan ő, mint a koncerteken a vokálénekesek, akiknek sokkal jobb hangjuk van, mint a helyi tehetségkutató döntőseinek, mégsem ők lettek a világsztárok – egyszerűen így lettek elkönyvelve: prémium középkategóriának.

Samsung A8 Fotó: 24.hu

Kezdjük a legsarkallatosabb ponttal: 159 990 forint az ajánlott fogyasztói ára. Ez az az ár, aminél könnyen felmerülhet az emberben a kérdés, hogy akkor már nem éri-e meg még 20-30 ezer forintot hozzátenni, hogy vegyünk egy csúcskészüléket, hiszen például az S8 is beszerezhető már 200 ezer forint alatt, ha kifog az ember egy jó akciót.

Ugyanakkor mérlegelni kell azt is, megéri-e ennyi pénzért telefont venni, kellenek-e azok a funkciók, amiket belepakoltak, kell-e ez a márka, minőség és tudás, vagy 100 ezer forint alatt is bőven találunk egy kielégítő példányt.

Összességében ez jó kis telefon

Felszereltségében, kialakításában, tudásában nagyon erős ez a készülék. Jól néz ki, látszik, hogy sokat foglalkoztak azzal, hogy ne kelljen lemondani a dizájnról akkor sem, ha az ember nem a csúcskészüléket választja. A kialakításnál javították az előd és nagytestvér hibáit,  mint mondjuk hogy az S8-nál lehetetlen helyre került a hátlapon az ujjlenyomat-olvasó. Az A8-ban már nem a kamera mellé, hanem alá helyezték el.

A kamera alá került a leolvasó, Samsung A8 Fotó: 24.hu

Megkapta az arcfelismerő funkciót, ha valaki ezzel szeretné lezárni és feloldani a készülékét. Igaz, személyes tapasztalat alapján állíthatom, hogy ez a biometrikus védelem még nem az igazi: a telefon szenzora a hugomat ugyanolyan lelkesedéssel fogadta, mint engem, pedig nem vagyunk ikrek.

A fotókra sem lehet panasz, a 16 megapixeles (f1.7) hátlapi, illetve a 16 és 8 megapixeles (f1.9) dupla szelfikamerákkal tényleg jó képeket lehet csinálni, ráadásul a fókusz is feltünően gyors, és még egy rakpartos száguldozás közben is jó képet lehet készíteni a Parlamentről és más látnivalókról.

Galéria
Samsung A8-cal készült fotók Forrás: 24.hu

Megkapta Note 8 egyik nagy dobását, az élő fókuszra képes előlapi dual kamerát, vagyis már az önportrékon is lehet körülöttünk elmosódott a kép, már ha eddig valakinek pont ez hiányzott a tökéletes szelfiélmény eléréséhez.

Belekerült a Bixby asszisztens is, így angolul cseveghetünk a mobillal. Aki elég türelmes, annak jó móka lehet megkérni a telefont, hogy csináljon meg helyettünk ezt-azt: sajnos a mosogatás még nem megy neki, de mondjuk egy szelfit tud készíteni, keresni egy kérdésre választ, esetleg feljegyezni egy fontos gondolatot a jegyzetek közé.

Jól futnak rajta a programok, már ha nem valami hipergalaktikus nagyfelbontású űrcsatát vív az ember, mert ahhoz talán már nem lesz az igazi.

Háromféle színben kapható a Samsung A8 Fotó: 24.hu

Ha pedig a háttérénekesekhez hasonlítottuk a mobilt, akkor nézzük meg, hogy Whitney Houston, Katy Perry vagy John Legend is vokalistaként kezdték, aztán hova jutottak. Nem állítjuk, hogy az A8 olyan elképesztően  kiemelkedő lenne, de ha az a szerep, hogy a  szegény ember S8-a legyen, azt tökéletesen hozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik