Mobil

Börtön járhat az Apple vezetőinek a lassított iPhone-ok miatt

Az Apple nyílt levélben kért bocsánatot, miután kiderült, szándékosan fogják vissza az elöregedő telepeket használó iPhone-ok teljesítményét. Hogy ennek milyen látható jeleit érzékelhetik a felhasználók, arról itt írtunk.

Ennek a gyakorlatnak azonban kellemetlen jogi következményei lehetnek, legutóbb francia aktivisták nyújtottak be keresetet a cég ellen a készülékek szándékos lassítása miatt, ez tűnik az eddigi legkomolyabbnak ígérkező ügynek.

A HOP (Stop Planned Obsolescence) környezetvédelmi szervezet közleménye szerint az Apple “globális stratégiájának része a programozott elavulás, amelynek célja az eladások növelése”.

Minden lépés szándékos annak érdekében, hogy készülékeik leváltására kényszerítsék a vásárlókat. De amikor egy telefon 1200 euróba kerül, ami több mint a francia minimálbér, ez a gyakorlat elfogadhatatlannak számít és büntetni kell. Küldetésünknek tekintjük, hogy megvédjük a felhasználókat és a környezetet az Apple szándékos pazarlásától”

– írták közleményükben.

Az ügy azért ígérkezik csúnyának, mert Franciaországban egy 2015-ben bevezetett törvény szerint bűncselekménynek minősül bármelyik termék élettartamának szándékos csökkentése a gyártó által, a szervezet az országban eladott iPhone-ok kapcsán perelné az almás céget.

Ha a vád igaznak bizonyul a bíróság előtt, az Apple vezetői évekig terjedő szabadságvesztést kaphatnak a pénzbüntetésen felül. Akár a cég éves bevételének 5 százalékát is kiszabhatják, ami a cupertinói óriás esetében milliókat jelent.

Az Apple a héten a bocsánatkéréssel együtt közölte, hogy 2018 január végétől egészen decemberig mindenkinek, aki iPhone 6-os, vagy annál újabb készülékkel rendelkezik, 79 dollár helyett 29 dollárért kicserélik az akkumulátort, a jövőben pedig a felhasználók nyomon követhetik majd az iOS-ben a mobil telepének élettartamát is.

Bocsánatot kért az Apple a lassú iPhone-ok miatt
A cég nyílt levelet írt a felhasználókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik