Mobil
An elderly woman stands next to a poster promoting Nokia handphone which features sending images via the Multimedia Message Services (MMS) at the financial district of Singapore, 19 September, 2002.  Nokia expanded its telecoms network in the Asia-Pacific by securing a multi-million US dollar contract with Singapore Telecommunications Ltd. (SingTel) early this month.    AFP PHOTO/Roslan RAHMAN / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN

20 éves az első MMS, ki nem találná, milyen kép volt benne

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 12. 27. 11:57

Korábban a témában:

Az idei év a jubileumoké, hiszen 25 éve, hogy megszületett az első mobilon írt szöveges üzenet (SMS), és 2017-ben lett húszéves az első MMS, amiben először küldtek képet egyik mobiltelefonról a másikra. A szolgáltatás feltalálója, Philippe Kahn

újszülött lányáról Sophie-ról küldött körbe az ismerősök között egy képet, hogy lássák azok is, akik nem lehettek ott a születésnél.

Habár a mobilinternet népszerűségének növekedésével valamelyest csökken az SMS és telefonhívás használata, a Vodafone ma közzétett adatai alapján sok-sok hívást, SMS-t és MMS-t is indítottak a cég ügyfelei 2017. december 24. és 26. között. A karácsonyi időszakban több mint 100 000 MMS-t és közel 5,3 millió SMS-t küldtek, illetve majdnem 9.5 millió hívást indítottak a Vodafone hálózatáról.

Ami a mobil adatforgalmat illeti, az idei számok jelentősen növekvő használatról tesznek tanúbizonyságot: 2016-hoz képest közel 68%-kal több adatot használtak a Vodafone ügyfelei a karácsonyi időszakban, hasonlóan a tavalyi tendenciához, míg a 2014-es méréshez képest már több mint háromszorosával nőtt az adathasználat.

A Telekom ügyfelek karácsonyi mobilinternet forgalma a tavaly mérthez képest közel kétszeresére nőtt, ami jelentős ugrás a korábbi évekhez képest, hiszen 2016-ban a forgalom növekedés még csak 30%-os volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a Telekomnál is sokan választják a hagyományos SMS formátumot a jókívánságok eljuttatásához, bár számuk évente kb. 10%-kal csökken. Míg 2016-ben 6,9 millió Telekomos felhasználó küldött SMS üzenetet rokonainak, ismerőseinek az ünnepek alatt, addig az idén már csak 6, 3 millióan.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.