Mobil

20 éves az első MMS, ki nem találná, milyen kép volt benne

Az idei év a jubileumoké, hiszen 25 éve, hogy megszületett az első mobilon írt szöveges üzenet (SMS), és 2017-ben lett húszéves az első MMS, amiben először küldtek képet egyik mobiltelefonról a másikra. A szolgáltatás feltalálója, Philippe Kahn

újszülött lányáról Sophie-ról küldött körbe az ismerősök között egy képet, hogy lássák azok is, akik nem lehettek ott a születésnél.

Habár a mobilinternet népszerűségének növekedésével valamelyest csökken az SMS és telefonhívás használata, a Vodafone ma közzétett adatai alapján sok-sok hívást, SMS-t és MMS-t is indítottak a cég ügyfelei 2017. december 24. és 26. között. A karácsonyi időszakban több mint 100 000 MMS-t és közel 5,3 millió SMS-t küldtek, illetve majdnem 9.5 millió hívást indítottak a Vodafone hálózatáról.

Ami a mobil adatforgalmat illeti, az idei számok jelentősen növekvő használatról tesznek tanúbizonyságot: 2016-hoz képest közel 68%-kal több adatot használtak a Vodafone ügyfelei a karácsonyi időszakban, hasonlóan a tavalyi tendenciához, míg a 2014-es méréshez képest már több mint háromszorosával nőtt az adathasználat.

A Telekom ügyfelek karácsonyi mobilinternet forgalma a tavaly mérthez képest közel kétszeresére nőtt, ami jelentős ugrás a korábbi évekhez képest, hiszen 2016-ban a forgalom növekedés még csak 30%-os volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor a Telekomnál is sokan választják a hagyományos SMS formátumot a jókívánságok eljuttatásához, bár számuk évente kb. 10%-kal csökken. Míg 2016-ben 6,9 millió Telekomos felhasználó küldött SMS üzenetet rokonainak, ismerőseinek az ünnepek alatt, addig az idén már csak 6, 3 millióan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik