Mobil tesztlabor

Ilyen okos marokerősítőt még egy telefonos cég sem gyártott

A HTC U11 Life egy igazi középkategóriás telefon, tiszta Androiddal, nyomogatós oldallal és remek ár/érték aránnyal. Egy hátránya az lehet, hogy a trendnek megfelelően már ezen a mobilon sincs jack bemenet.

A csúcskészülékeken túl a gyártók szerencsére a középkategóriás kínálatra is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Középkategória alatt már rég nem a bumszli és lassú, idegrendszert próbáló telefonokat kell érteni, hanem igen is élhető és jó készülékeket.

A középkategóriás készülékeknél természetesen tisztában van vele az ember, hogy nem kaphat meg mindent, ami egy csúcstelefonban alapkövetelmény, de nem is éri be annyival, hogy lehessen vele telefonálni és csak hetente egyszer fagyjon le a böngésző.

Fotó: 24.hu

A bőven reális elvárások között szerepelhet az, hogy

  • a gyártó designrészlege ne határolódjon el teljesen a telefontól,
  • legyen egy megbízható, jól működő, és a frissítéseket is támogató szoftvere,
  • a kamerája azért jobb képeket készítsen, mint az előd,
  • férjen bele valami extra,
  • ne merüljön le fél nap alatt a készülék,
  • ne kerüljön többe, mint egy havi fizetés.

Azt nem várhatjuk el, hogy a csúcskészülékekkel versenyezzen, de ne is vegye el az ember kedvét attól, hogy ráérős perceiben a telefonját nyomogatja. A HTC U11 Life is ebben a kategóriában indul, és nem is szerepel rosszul.

Android One mobil

Első ránézésre nehéz megkülönböztetni nagytestvérétől, a HTC U11-től, ami azért mindenképpen hatalmas elismerés. Könnyű, vékony, talán csak a kávája lehetne kisebb, hogy teljes meggyőződéssel lehessen rá azt mondani, hogy ez az 5,2 inches kijelzőjű telefon kifejezetten szép.

Fotó: 24.hu

A megbízható, jól működő rendszerre jelent biztosítékot, hogy ez már a Google felvásárlásnak is köszönhetően egy Android One készülék, ami tiszta Android rendszert és legalább két éves terméktámogatást jelent, vagyis megkapja a frissítéseket, illetve egy stabilan és jól futó operációs rendszer védi meg a felhasználók idegeit az összeroppanástól. Akit ez még önmagában nem győzött meg, az a hardverről itt talál részletesebb infókat, a gyakorlatban azt kell tudni róla, hogy jól bírja a strapát, veszi-viszi a videókat és az egyszerűbb játékokat.

Edge Sense: nyomogatós oldal

Sokaknál a kamera az egyik legnagyobb hívószó, ez a telefon nyilván ebben sem fog versenyezni a csúcskészülékekkel, vagyis nem lesz benne két kamera, meg portré mód és intelligens témafelismerő sem, viszont a 16 megapixeles kamerára nem lehet gond,

  • képes Full HD fotókat,
  • lassított és hyperlapse felvételt készíteni,
  • profi módban pedig nyers RAW képeket is lehet vele lőni.

Természetesen nem maradhatott ki belőle a panoráma szelfi mód és a szelfi videó sem.

Ami viszont valóban hasznos, főleg így télen, hogy ez a telefon is megkapta extraként az Edge Sense vezérlést, tehát ennek is lehet nyomogatni az oldalát. Vagyis egy gyors fotó elkészítéséhez nem kell levenni a kesztyűt sem, hiszen elég zárolt állapotban megszorítani a telefont, hogy elinduljon a kamera app, majd még egyszer megszorítani, hogy fényképezzen.

Galéria
Fotó: 24.hu

Bár klassz az Edge Sense vezérlés, kesztyűben nem olyan egyszerű megfelelően szorongatni a telefont, az pedig egy nagyon hasznos jótanács, hogy szelfi készítésnél mindenképpen állítsunk be valamennyi késleltetést, különben az összes fotón kiül az arcunkra az erőlködés, ahogyan magunkat pózba vágva próbáljuk erőteljesen szorítani a készülék oldalát úgy, hogy az közben nem esik ki a kezünkből.

Az Edge Sense bár tényleg szerethető és nagyon jó funkció, engem valamiért a tömör karika marokerősítőkre emlékeztet, ami persze nem baj, sőt kifejezetten újító szándék szelfizéssel tenni az egészségemért. Több funkciót is lehet hozzárendelni a markolászáshoz, úgyhogy semmi sem szabhat határt, hogy a gyakorlatban extra marokerősítőnek fogjuk fel az érzékelőket.

Trendi: nincs jack bemenet

Szintén nagy pozitívum, hogy ez a telefon is IP67 védelmet kapott, így szakadó esőben, porviharban és hóesésben is használható.

A 2600 milliamperórás akkumulátor elsőre nem tűnik túl nagynak, de sikerült úgy optimalizálni, hogy átlagos használat mellett egy napot bőven kibírjon.

Ahogyan a csúcskategóriás társai, már ez is USB-C töltőt kapott, és a jack dugót erről is lekapták, ezért aki nem elégszik meg a gyári fülhallgatóval, az azonnal felírhatja a karácsonyi kívánságlistájára a bluetooth fejhallgatót.

Fotó: 24.hu

Bár a középkategóriától még mindig sokan ódzkodnak, a HTC U11 Life jó választás lehet azoknak, akik nem szeretnének egy vagyont fizetni azért, hogy egy jó és megbízható telefonjuk legyen. A készüléket 130 ezer forint körül lehet megvenni kártyafüggetlenül, ez határozottan baráti ár ezért a telefonért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik